Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zatvorske kazne odgovornima za pogibiju 17-godišnje Lee Margan u Pašcu

06.06.2017.

17:17

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Županijskom sudu u Rijeci u izrečena je nepravomoćna presuda i zatvorske kazne za petoricu optuženih, koje je Županijsko državno odvjetništvo teretilo za nepropisno osiguravanje gradilišta u Pašcu, na kojemu je 2009. smrtno stradala 17-godišnja Lea Margan.

Miro Musa (1960.) i Hrvoje Mišta (1974.) osuđeni su na bezuvjetnu kaznu zatvora od dvije godine, a Davor Vrkić (1981.), Valter Diraka (1972.) i Zvonimir Zubović (1962.) na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, s rokom provjeravanja od tri godine.

Musa, Mišta, Vrkić i Diraka optuženi su zbog teškoga kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a Zubović zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. 

U optužnici, podignutoj u kolovozu 2011. godine, teretilo ih se da pri radovima na izgradnji spojnoga kolektora i kanalizacijske mreže naselja Pašac, koje je izvodila "Dira gradnja" d.o.o. iz Rijeke, nisu poduzeli propisane zaštitne mjere, čime su ugrozili pješake koji su prolazili privremenim gradilištem.

Revizorsko okno duboko 2,9 metara nije bilo zaštićeno, pa je Lea Margan, krećući se noću slabo osvijetljenom cestom prema kući, u nj upala. Od teških ozljeda djevojka je umrla u riječkoj bolnici.

Optužnicom su sva petorica bili terećeni za namjerno postupanje, što je prekvalificirano, pa im je danas presuđeno za nehajno postupanje, odnosno da su nehajno postupali i olako držali da do posljedica neće doći.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.