Hrvatski radio

Radio Rijeka

'Zaustavimo nasilje nad djecom'

31.07.2013.

09:45

Autor: HINA / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nasilje nad djecom prečesto prođe nezamijećeno, za njega se ne čuje i njegov značaj se umanjuje, objavio je danas UNICEF, najavljujući globalnu akciju kojom potiče građane, zakonodavna tijela i vlade na snažniji istup protiv nasilja nad djecom. U UNICEF-u ističu da i u Hrvatskoj još uvijek postoji visoka tolerancija na roditeljsko nasilje u odgoju djece, unatoč tome što je ono zabranjeno još prije četrnaest godina.

 

UNICEFova inicijativa se temelji na sve glasnijim reakcijama javnosti koje su pokrenute nakon napada na djecu, poput ranjavanja tada četrnaestogodišnjakinje Malale Yousafzai u Pakistanu u listopadu te strijeljanja dvadeset šestorice učenika i nastavnika u Newtownu u Connecticutu u prosincu prošle godine i grupnog silovanja djevojčica u Indiji i Južnoj Africi ove godine.

U svakoj zemlji i u svakoj kulturi postoji nasilje nad djecom, rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake. Gdje god i kada god se naudi djeci, mora se vidjeti i čuti naše ogorčenje i bijes. Moramo učiniti nevidljivo vidljivim, navodi se u priopćenju u povodu pokretanja UNICEF-ove inicijative Zaustavimo nasilje nad djecom.

Inicijativa potiče ljude širom svijeta da prepoznaju nasilje nad djecom, pridruže se globalnim, nacionalnim ili lokalnim pokretima za suzbijanje tog nasilja te prikupljaju nove ideje kako bi se kolektivno djelovanje usmjerilo ka tom cilju. Objavljena je uz video spot i naraciju UNICEF-ovog ambasadora dobre volje, glumca Liama Neesona koji gledatelje povodi kroz niz scena u kojima se prikazuje nevidljivo nasilje. U Hrvatskoj će UNICEF-ov spot prikazivati kina Cinestar prije redovnih projekcija tijekom kolovoza.

Istraživanje koje je UNICEF proveo u Hrvatskoj prošle godine pokazalo je da gotovo svako treće trogodišnje dijete doživi udarac ili čupanje jednom ili više puta tjedno. Podsjećaju da nasilje ne uzrokuje samo fizičke ozljede, nego ostavlja i duševne ožiljke na djeci. Ono utječe na njihovo fizičko i duševno zdravlje, smanjuje njihovu sposobnost učenja i socijalizacije te narušava njihov razvoj, kažu u UNICEFu, ističući da Hrvatskoj nedostaje ustanova za hitnu stručnu pomoć djetetu koje je bilo žrtvom nasilja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.