Hrvatski radio

Radio Rijeka

Završava izložba Rađanje moderne Rijeke

06.09.2022.

10:58

Autor: Radio Rijeka

Izložba Rađanje moderne Rijeke

Izložba Rađanje moderne Rijeke

Foto: Muzej grada Rijeke / -

Izložba Rađanje moderne Rijeke, 1868. – 1918., posvećena razdoblju kada je grad bio pod mađarskom upravom, približava se kraju. Otvorena je do 13. rujna.

Izložba je postavljena u Muzeju grada Rijeke, u njegovoj “kockici”, na dva kata. Tu se mogu vidjeti brojni predmeti koji svjedoče o tom zlatnom razdoblju riječke gospodarske povijesti. Izložba pruža uvid u brojne aspekte toga razvoja, od izgradnje gradske luke i posebnosti hrvatsko-mađarskog pomorstva do carske i kraljevske ratne mornarice. 


Nisu ostale po strani ni teme poput međunarodne i lokalne trgovine, turizam, zdravstvo te iseljavanje kroz Rijeku. O svemu tome govore izloženi predmeti za svakodnevnu uporabu, makete vojnih i trgovačkih brodova, umjetničke slike, fotografije, zastave, proizvodi riječke industrije i obrta, ženska i muška odjeća, ukrašeni albumi, reklamni plakati, suveniri, makete pojedinih objekata i drugo. Neki od tih eskponata izlaženi su u Hrvatskoj prvi put.


Izložba je postavljena u suradnji Mađarskog muzeja trgovine i turizma, Mađarskog muzeja znanosti, tehnologije i prometa, Muzeja grada Rijeke te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.