Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sigurne i osnaŽENE- radionica o digitalnim vještinama

07.03.2022.

12:50

Autor: Radio Rijeka

polaznice radionice

polaznice radionice

Foto: - / CTK Rijeka

Radionica je sudionicama pružila iskustvo izgradnje poslovne ideje na održivi način pružajući im digitalne vještine koje mogu koristiti u svakodnevnom životu. 

Tridesetak žena tijekom dva dana poslušale su edukativna i inspirativna predavanja gostujućih predavačica, sudjelovali u radionicama izrade web stranice, grafičkog dizajna i mobilnih aplikacija te na kraju ponudile svoja digitalna rješenja koja su osmišljavana na temu prevencije nasilja nad ženama u virtualnom svijetu i smanjenja menstrualnog siromaštva.


Lorena Zec, feministkinja, psihologinja i aktivistkinja, stručnjakinja u području rada sa ženama žrtvama muškog nasilja, održala je predavanje na temu ''Nasilje prema ženama u virtualnom svijetu'' kroz koje je polaznice upoznala s veoma aktualnom temom te ih pozvala na promišljanje o tome kako suzbiti virtualno nasilje prema ženama u budućnosti.

predavanje CTK Rijeka

predavanje CTK Rijeka

Foto: - / CTK Rijeka

Marinella Matejčić govorila je o menstrualnom siromaštvu i destigmatizaciji menstruacije te je polaznicama objasnila kako i na koji način se od ideje dolazi do konkretne akcije, to jest do mjerljivih promjena u društvu. 


Na kraju predavačkog dijela Nela Dunato, umjetnica, dizajnerica i spisateljica održala je motivacijsko predavanje „Zamisli -> nauči -> zaradi“ te kroz svoj primjer polaznicama objasnila kako graditi svoj poduzetnički put.


Nakon predavačkog dijela polaznice su sudjelovale na radionicama izrade web stranice, izrade mobilnih aplikacija i grafičkog dizajna kako bi prikupile znanja potrebna za izradu svojih digitalnih rješenja. 


Za najinovativniji projekt odabran je projekt ''Pomozi mi!'', osmišljen kao kampanja koja omogućava djevojčicama od 8 do 14 godina koje su doživjele neki oblik nasilja da jednostavnim sms-om prijave zlostavljanje i u što kraćem roku dobiju adekvatnu psihološku pomoć, ali i pomoć nadležnih institucija. 


Kao projekt s najvećim društvenim utjecajem prepoznat je projekt "Donnatorice“, donatorska web stranica koja potrebitima pruža besplatne ženske higijenske potrepštine, točnije – na jednom mjestu spaja donatore s onima kojima su donirane stvari najpotrebnije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.