Hrvatski radio

Radio Rijeka

Završena energetska obnova zgrade Osnovne škole Frane Petrića u Cresu

05.04.2019.

13:10

Autor: Neva Funčić

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

U Osnovnoj školi Frane Petrića u Cresu završena je energetska obnova zgrade. Na krovu su postavljeni i solarni paneli, a škola će iz energerskog razreda C preći u A+. Već se iduće sezone na troškovima grijanja očekuje se ušteda od 60 posto.

Cresku školu danas su obišli župan Zlatko Komadina sa suradnicima, u pratnji gradonačelnika Grada Cresa Kristijana Jurjaka te ravnatelja Josipa Pope. Vrijednost radova na Osnovnoj školi Frane Petrića iznosila je 7.686.588,49 kuna, rekla je Edita Stilin, pročelnica za školstvo u Primorsko-goranskoj županiji. 

Obnovljeni su fasada, krov i stolarija, instalirani i mjerni uređaji za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode koji će biti spojeni na centralnu računalnu aplikaciju te postavljen energetski učinkovit sustav rasvjete. Na krovu škole ugrađeni su i solarni kolektori za toplu vodu, a radove je izvela Zanatska zadruga GRADIN iz Rijeke. U sufinanciranje projekta bio je uključen i Grad Cres s 400 tisuća kuna, dok je 500 tisuća kuna uložila i sama škola.

Obnova zgrade Osnovne škole Frane Petrića dio je projekta "Energetska obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije" koji predstavlja najveću kapitalnu županijsku investiciju u školstvu u vrijednosti od 37.111.357,55 kuna. Poslušajte izjavu županijske pročelnice za školstvo Edite Stilin:

Edita Stilin: Ovo je najveći objekt na kojem smo radili energetsku obnovu, pripremila Neva Funčić

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.