Hrvatski radio

Radio Rijeka

Završeno opremanje dnevnih bolnica i kirurgija KBC-a Rijeka

26.06.2019.

14:57

Autor: Hina, Lea Domijan Fišter

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Tri godine je trajala rekonstrukcija 12 dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija riječkoga KBC-a vrijedna 49,8 milijuna kuna što je gotovo u cijelosti sufinancirana novcem iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U srijedu je obilježen završetak projekta.

Europska unija je putem Europskog fonda za regionalni razvoj kroz program Konkurentost i kohezija 2014. - 2020. bespovratno financirala projekt s 99,93 posto iznosa. Ugovor o dodjeli bespovratnog iznosa je potpisan u veljači 2017. godine, a radovi su pokrenuti početkom 2018. godine.

Ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac je istaknuo da je uređeno 12 dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija na različitm klinikama KBC-a. Njihova ukupna površina je 2.500 četvornih metara, a u sklopu projekta je nabavljena i odgovarajuća suvremena oprema u vrijednosti 25,5 milijuna kuna.

Među njima je uređaj za razbijanje bubrežnih kamenaca, endoskopski stup, robotizirana ruka za fizijatrijske terapije i uređaji za ultrazvučnu djiagnostiku, naveo je Štimac. Ovim projektom se omogućuje kraće zadržavanje pacijenata u bolnici i povećanje kapaciteta, poboljšanje dostupnosti i kvalitete medicinskih usluga, rekao je. Cilj je boravak pacijenata u bolnicama nakon operativnih zahvata skratiti na jedan dan - kad je to moguće. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je istaknuo da riječki KBC pokazuje na koji način treba djelovati. Ova Vlada učinila je mnogo za Rijeku, osigurala je novac i kreće s izgradnjom nove bolnice, kazao je ministar. Najavio je da će se ugovor s izvođačima potpisati za nekoliko tjedana. Poslušajte izjavu:

Kujundžić: Bez puno riječi smo nabavljali opremu, pripremila Lea Domijan Fišter

Galerija
Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Ministar Kujundžić i ravnatelj Štimac (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.