Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Zaželi" u Gorskome kotaru: osposobljavanje žena za zvanje njegovateljice

27.06.2018.

13:19

Autor: Nenad Lučić

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, zamjenica gradonačelnika Katarina Mihelčić te djelatnik Gradske uprave zadužen za praćenje europskih projekata Tibor Briški (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, zamjenica gradonačelnika Katarina Mihelčić te djelatnik Gradske uprave zadužen za praćenje europskih projekata Tibor Briški (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Grad Delnice će, uz Općinu Skrad, biti prva lokalna samouprava u Gorskom kotaru na čijem će području u kolovozu ili rujnu zaživjeti program "Zaželi". Trideset mjeseci programa skrbi o starijim i nemoćnim osobama će s nešto više od 2 milijuna kuna biti financirano iz europskih socijalnih fondova.

Prioritetni je cilj na tim poslovima angažirati žene u dobi oko i iznad 50 godina, te im tako, osim posla, osigurati i izobrazbu za stjecanje zvanja njegovateljice. Na taj će se način, istaknuo je danas gradonačelnik Ivica Knežević, u Delnicama i okolici zaposliti i educirati 13 žena, biti osigurana skrb za još 48 potrebitih osoba, te biti poboljšano sve što je dosad nudio postojeći socijalni program pomoći u kući.

O nizu pogodnosti za buduće korisnike programa "Zaželi" zamjenica gradonačelnika Katarina Mihelčić je naglasila: "Program "Zaželi" će za korisnike biti besplatan. Za njih ne postoji imovinski cenzus i potpuno je nevažno koliko svaki korisnik ima primanja. To ne moraju biti isključivo starije i nemoćne osobe, već i mlađi ljudi s većim zdravstvenim teškoćama, invaliditetom ili sličnim problemom zbog koje trebaju pomoć njegovateljica koje će im dolaziti u kućanstvo i odraditi one osnovne poslove. To obuhvaća i nošenje drva te čišćenje snijega zimi, a ono što je najosnovnije su oni higijenski poslovi održavanja kućanstava te odlazak po namirnice lijekove i slično." Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.