Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbirka narodnih napjeva našega kraja "Zaspal Pave" u modernom ruhu

08.07.2019.

11:01

Autor: Albert Petrović

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

U sjedištu Primorsko-goranske županije predstavljena je multimedijalna platforma "Zaspal Pave" - čuvar baštine Istre i Hrvatskog primorja. Riječ je o digitaliziranoj zbirci narodnih pjesama koje je sakupio i notno zabilježio Ivan Matetić Ronjgov.

U zbirci se nalaze 500-tinjak napjeva s područja Istre, Hrvatskog primorja, otoka Krka, Cresa i Suska. Odnedavno je opremljena u suvremenom ruhu na istoimenoj multimedijalnoj platformi

Platforma je nastala u sklopu rada studenata na Odsjeku za kulturalne studije te suradnje Ustanove Ivan Matetić Ronjgov i Laboratorija za istraživanje kulturne složenosti pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

U izgradnji baze sudjelovalo je pedesetak studenata pod vodstvom Dijane Grgurić i Benedikta Peraka, koji je demonstrirao korištenje platforme na kojoj se mogu čuti notni zapisi, kao i glas samog Ronjgova. Poslušajte razgovor koji je s Benediktom Perakom i dekanicom Ines Srdoč Konestra snimio Albert Petrović:

Benedikt Perak, pripremio Albert Petrović

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Albert Petrović / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.