Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Zbog emigracije sve više slobodnih radnih mjesta i dozvola za imigrante!"

17.05.2018.

15:13

Autor: Blanka Uzelac

Boris Vujčić (Foto: Pixsell)

Boris Vujčić (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Dok su guverneru HNB-a Borisu Vujčiću najveći problemi smanjenje broja stanovnika i radne snage, izaslanik predsjednice Republike zadužen za gospodarstvo Marko Jurčić ističe kako aktualnoj vladi nedostaje ambicije da pokrene reforme te da se sva ministarstva, izuzev financija, bave populizmom.

Dio je to uvodnih izlaganja s dvodnevne znanstveno-stručne konferencije o hrvatskom tržištu novca, što se održava u Opatiji. Izaslanik predsjednice Republike Marko Jurčić bio je oštriji prema stanju u gospodarstvu i prozvao Vladu da se bavi populizmom, ad hoc rješenjima i improvizacijom.

"Izgleda da nam nedostaje ambicije koju smo imali na početku mandata ove vlade. O reformama se jako puno priča. To što se vide jako dobri rezultati na području financija, za što je zaslužan ministar financija, to je odlično! Ali gdje su drugi? Nalazimo se u situaciji da reforme i mjere koje se provode dovode do hvaljenja svega toga što ja osobno smatram populističkim, a jednim dijelom i poraznim. Vidimo da kao sustav i država imamo jaku sposobnost improvizacije i ad hoc rješenja, a nemamo sustavni pristup od reformi pa nadalje", rekao je Jurčić.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić nije prozivao vladu, osim što je podsjetio kako se razvojem tehnologije država mora prilagoditi u sustavu školstva i zdravstva, ali je naglasio dva, po njemu najveća problema.

"Jedan problem je što imamo pad demografske populacije pojačan snažnom emigracijom ulaskom u EU. To smanjuje broj raspoložive radne snage u Hrvatskoj, a s druge strane imamo rast slobodnih radnih mjesta koja se ne mogu popuniti, što dovodi do dvije situacije: jedna je pritisak na rast plaća, a druga dovodi, ove godine posebno, rast imigracije, jer se otvara 30 tisuća novih radnih dozvola za dolazak stranaca", kaže Vujčić.

Nastavi li se trend odlazaka iz Hrvatske, sve manji broj zaposlenih morat će uzdržavati ostatak stanovništva, naglasio je Vujčić. Najavio je i što nas čeka, a to su automatizacija i robotizacija, koje ne idu u prilog povećanju broja radnih mjesta, pa su nužne prilagodbe i promjene. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.