Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbog manjka novca, Goranovo proljeće iz Lukovdola preselilo u Zagreb

21.03.2017.

13:32

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je riječ o rodnome selu tragično stradaloga književnika Ivana Gorana Kovačića, Lukovdol u Gorskome kotaru, nakon niza godina, danas nije bio mjesto otvaranja najznačajnije pjesničke manifestacije u Hrvatskoj – 54. Goranova proljeća.

Umjesto u Lukovdolu, renomirana književna priznanja - Goranov vijenac Dorti Jagić i nagrada Goran za mlade pjesnike Moniki Herceg - uručene su proteklog vikenda u Zagrebu. 

Na pitanje zbog čega ove godine svečano otvaranje Goranova proljeća nije održano u Lukovdolu, odgovor nudi predsjednik ove pjesničke manifestacije Ivica Prtenjača

"Razlog je samo jedan, a radi se o drastičnom smanjivanju potpore Ministarstva kulture te nemogućnosti da se svečanost realizira na odgovarajući način, odnosno da dva autobusa dođu u Lukovdol, da sve to ima nekakvog smisla, te da tamo organiziramo nekakav program. Jednostavno, to ove godine nije bilo moguće napraviti, ali mi ćemo u Lukovdol otići na zatvaranje Goranovog proljeća", rekao je Prtenjača.    

Na lipanjskom zatvaranju će, kaže ravnateljica Gradske knjižnice Vrbovsko Gordana Vučinić, priznanje Goranova proljeća dobiti i nagrađeni autori učeničkih radova: "Njima sam obećala radionicu za mlade pjesnike dva dana prije zatvaranja. Zatvaranje će biti 3. lipnja te bi se oni uoči tog datuma ovdje okupili i na taj način bili nagrađeni za svoj trud." 

No gorčinu zbog smanjenja državne potpore Goranovu proljeću sa 150 na 80 tisuća kuna te izostanka glavne svečanosti u Lukovdolu, ne skriva kustosica tamošnjega Muzeja Ivana Gorana Kovačića Zdenka Fabac: "Nadam se da će ovo biti samo epizoda koje ćemo se rijetko sjećati u budućnosti. Ne bih voljela i zaista bi bilo žalosno da ta tradicija više ne prebiva među nama u Lukovdolu."

Današnju osjetno skromniju svečanost u Lukovdolu nastupom su obilježili goranski pjesnici te učenici osnovne i glazbene škole s područja Grada Vrbovskog. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.