Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbog nedovoljnog broja vozača Autotrolej prisiljen izmijeniti vozni red

11.01.2019.

16:13

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Zbog nedovoljnog broja vozača na tržištu rada Komunalno društvo Autotrolej nije u mogućnosti zaposliti dovoljan broj profesionalnih vozača potreban za održavanje postojećeg voznog reda, javljaju Autotroleja i dodaju da su prisiljeni privremeno izmijeniti vozni red.

Vozni red izmijenit će spajanjem linija, skraćivanjem vremena rada linija i smanjenjem broja polazaka. U najfrekventnijim periodima radnog dana zadržat će se postojeći broj polazaka kako bi usluga Autotroleja ostala na istoj razini u vrijeme dolaska i odlaska građana na posao i u škole, poručuju iz Autotroleja.

Ističu da je zanimanje profesionalnog vozača izuzetno je deficitarno te da u Primorsko-goranskoj županiji uopće nema evidentiranih nezaposlenih vozača D kategorije koja je potrebna za obavljanje posla vozača autobusa.

Autotrolej stoga natječaje za zapošljavanje vozača objavljuje i u ispostavama Zavoda za zapošljavanje izvan županije i to uz pogodnost osiguranja smještaja. Nažalost, ni ova mjera ne daje željene rezultate, dodaju.

Autotrolej je u dogovoru sa Zavodom za zapošljavanje pokrenuo osposobljavanje 12 nezaposlenih vozača C kategorije o vlastitom trošku, za stjecanje D kategorije. Također, pokrenuta je i prekvalifikacija zainteresiranih nezaposlenih radnika za stjecanje kvalifikacije i polaganje ispita D kategorije za upravljanje autobusom. Isto tako, Autotrolej kontinuirano zapošljava umirovljenike i trenutno ih je u sustavu ovog komunalnog društva zaposleno 12.

U konačnici, sa sindikalnim predstavnicima dogovaraju se bolji uvjeti rada i povećanje stimulativnog dijela plaće koji se planira uvesti od 1. veljače ove godine, istaknuli su u svom priopćenju.

"Vjerujemo da će sve ove mjere dati željene rezultate i da će uskoro biti popunjena otvorena radna mjesta profesionalnih vozača. No, u međuvremenu, s trenutno zaposlenih 313 vozača D kategorije, što je čak 29 manje no početkom 2018. godine, Autotrolej je, kao što je rečeno, prisiljen privremeno korigirati vozni red", pojašnjavaju.

U njihovom priopćenju stoji i da je na samom kraju prošle godine, na vlastito traženje, neočekivano umirovljeno čak 13 vozača i to zbog činjenice da su umirovljenjem baš u tom trenutku ostvarili bolje mirovine nego da su čekali da ostvare puni radni staž. "Iako je njihov postupak u potpunosti razumljiv, dodatno je opteretio sustav koji se već neko vrijeme susreće s nedostatkom vozača i upravo zato poduzima već spomenute mjere", ističu iz KD Autotrolej.

Budući da Autotrolej u ovom trenutku raspolaže s najmanjim brojem vozača u posljednjih pet godina, od ponedjeljka, 14. siječnja, na snagu stupa vozni red gradskih linija sa sljedećim izmjenama:

Linija 1A Marčeljeva Draga – Delta

Umjesto na relaciji Marčeljeva Draga – Delta, linija 1A prometovat će skraćeno, od okretišta Marčeljeva Draga do Prenoćišta Kantrida (Hotel 3. maja), i nazad istom trasom u povratku. Predviđena stajališta za presjedanja na liniju 1 su obostrana stajališta u Liburnijskoj ulici (stajališta Vere Bratonje) prije skretanja prema Marčeljevoj Dragi.

Linija 1B Strmica-Tower centar

Linija prometuje u kraćem vremenskom periodu i to od 5:10 do 8:35 i 13 do 17 sati.

Linija 3 Delta-Grbci i linija 3a Jelačićev trg- Bezjaki

Linije 3 i 3a spojene su u jednu liniju (ostaje linija 3), koja će prometovati u polasku redovitom trasom linije 3 do Drnjevića, zatim do naselja Bezjaki. U povratku prometuje od Bezjaka preko Šumci do Grbci i nastavlja redovitom trasom linije 3. Polasci iz naselja Bezjaki za OŠ Zamet prometuju redovito

Linije 5a Drežnička - Tibljaši i 5b Drenova-Kablari-Petrci

Linije 5a i 5b spojene su u jednu liniju (ostaje linija 5a) koja će prometovati redovitom trasom linije 5a od stajališta na rotoru Škurinje preko Tibljaši, Stupari, Petrci i Kablara do Centralnog gradskog groblja Drenova, i nazad istom trasom u povratku.

Linija 8a Jelačićev trg – Kampus

Prometovat će skraćeno i to od 7:30 do 9 sati i 14 do 16 sati.

Linija 9 Delta – Baraći

Umjesto cjelodnevnog prometovanja, prometuje skraćeno i to od 7 do 9 sati i 13 do 17 sati.

Na ostalim gradskim linijama, u jutarnjem i popodnevnom vršnom periodu zadržan je vozni red kako bi osigurali dovoljno polazaka za nesmetani odlazak na posao i u škole. No, smanjen je broj polazaka između jutarnjeg i popodnevnog perioda te u večernjem terminu.

Novi vozni red bit će pravovremeno objavljen na internetskim stranicama Autotroleja i na stajalištima.

Također zbog manjka vozača, u pripremi je i korekcija voznog reda prigradskih linija. Novi vozni red za područje prigrada na snagu će stupiti 1. veljače, a o detaljima izmjena građani će biti obaviješteni naknadno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.