Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbog obilnih oborina i dalje moguće poplave; PGŽ poslala pomoć u Zadar

19.09.2017.

10:31

Autor: HRT, Iva Črnjar Ivančan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema jutrošnjim podacima, opada vodostaj Kupe u Karlovcu, a gledajući uzvodno tu rijeku, još nema značajnijeg porasta vodostaja, rekao je predsjednik uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković, dodavši da vodostaj nije porastao ni u Ogulinu, gdje je bila mirna noć i ništa nije ugrozilo taj grad.

Upozorio je da će sljedećih 24 sata biti od iznimne važnosti jer kiša i dalje pada. U sljedećih 36 sati očekuje se i dotok voda iz Slovenije.

"Razmjestili smo snage na terenu, kako u Ogulinu, tako i u Karlovcu, Zadru. Mehanizacija je na kritičnim mjestima. I pripadnici Hrvatske vojske su u pripravnosti, ali i vatrogasci i komunalne službe", rekao je Đuroković u emisiji Hrvatskoga radija "U mreži Prvog".

Primorsko-goranska županija uputila je pomoć Gradu Zadru i njegovim stanovnicima za otklanjanje posljedica katastrofalnih poplava i šteta koje su nastale prilikom velikih kiša. Angažirano je specijalno vacum-master vozilo riječke tvrtke IND-EKO s ekipom stručnih djelatnika koji već četiri dana, u suradnji s lokalnim komunalnim društvom, pružaju pomoć. Ispumpavaju se potopljeni podrumi, poslovni i ostali prostori, septičke jame koje su potopljene i prelijevaju se, te su potencijalna opasnost za onečišćenja i infekcije širih razmjera.

Istaknuo je da će, u provedbi mjera obrane od poplava, i srijeda i četvrtak biti iznimno važni. "Pribojavamo se stanja u Karlovcu jer tamo nema sustava obrana od poplava. Najviše se bojimo za grad Karlovac, ponajviše za naselja Logorište, Mala Švarča. Tamo ćemo biti iznimno oprezni i tamo su već pripremne mjere obrane od poplava", rekao je.

"Pratimo i Ogulin jer je tamo tlo već zasićeno vlagom, tako da bilo koja nova kiša vrlo brzo diže vodostaje naših rijeka. Pratimo i situaciju u Zadru. Razmjestili smo strojeve i spremni smo prihvatiti nove količine voda. Učinili smo ono što smo mogli, ali puno toga ovisi o nebu", izjavio je Đuroković.

Poboljšanje vremena u četvrtak

Odgovarajući na pitanje ima li mjesta optimizmu s obzirom na padaline u Hrvatskoj, glavni meteorolog na HRT-u Zoran Vakula kazao je da se poboljšanje može očekivati u četvrtak.

"Danas i sutra će još biti kiše, i to glavnina u zapadnim dijelovima Hrvatske. Teško je reći u kojem mjestu će koliko pasti kiše. Količina oborine će do sutra ujutro u većini mjesta zapadne Hrvatske biti od 30 do 50 litara po metru kvadratnom, a ponegdje, kao u Gorskom kotaru, i više od sto litara po metru kvadratnom", rekao je Vakula.

Ogulinski Stožer za zaštitu i spašavanje, zbog vremenske prognoze za predstojećih nekoliko dana, moli građane da si pripreme flaširanu vodu, svijeće, šibice, baterije za ručne svjetiljke i radijske aparate, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama dovoljnim za nekoliko dana, a županijski Zavod za javno zdravstvo objavio je za Ogulince Mjere za sprječavanja nastajanja i širenja zaraznih bolesti. Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja pojasnio je za Hinu da su utorak ujutro na snazi pripremne mjere obrane od poplava.

Govoreći o Jadranu, rekao je da se na sjevernom i srednjem Jadranu može očekivati kiša uz grmljavinu. Dodatne nevolje ondje će donijeti i vjetar, ne samo zbog jačine, već i zbog promjene smjera.

"Može se reći da je to jedan loš dan u kojem će mnoge službe imati posla", dodao je.

Sasvim suho vrijeme diljem Hrvatske je u četvrtak. Od četvrtka će stanje biti povoljnije. Neće više biti ni tako česte niti obilne kiše, prema trenutačnim prognozama. No sjetimo se, rekao je Vakula, ipak na prognoze potkraj kolovoza koje nisu upućivale na ovako kišovit rujan. Napomenuo je i da su promjene moguće, i to posebno u ovim prijelaznim godišnjim dobima, kao što je proljeće, a posebno jesen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.