Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbog potkornjaka župan proglasio elementarnu nepogodu

03.10.2016.

14:15

Autor: Neva Funčić, Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je elementarnu nepogodu u šumama Gorskoga kotara zbog napada štetnika potkornjaka. Objasnio je da je to učinio kako bi se zbog sanacije štete moglo pristupiti šumi na cijelom terenu.

"Elementarnu nepogodu proglašavam zbog opasnosti od izumiranja šuma smreke zbog najezde potkornjaka", rekao je župan Zlatko Komadina te dodao da dojave s terena govore o napadu potkornjaka na doslovno sve smreke u Gorskome kotaru. Ministarstvo poljoprivrede pri kraju je izrade akcijskoga plana vezanoga za pojavu potkornjaka u goranskim šumama i uskoro ga predstavlja javnosti.

Upravo je Primorsko-goranska županija potaknula nekoliko stručnih sastanaka o tome problemu od travnja do sada, no župan tvrdi da ozbiljnijega postupanja nema, odnosno da ga nije vidio. "Hrvatske šume mogu pričati priču, ali nemaju dovoljno ljudstva jer su otpustili ljude. Nacionalni park Risnjak nema ljudstvo, privatne šume su najčešće u vlasništvu staračkih domaćinstava i nemaju ljudstvo. Zaraza nije suzbijena i širi se. Treba ući u sve šume, do svake smreke koja je napadnuta i treba je rušiti", rekao je Komadina.

Smatra da će se nakon proglašenja elementarne nepogode uz pomoć stručnih službi bolje organizirati te je pozvao mjerodavne da u suradnji sa Županijom počnu ozbiljno suzbijati nametnika. Smrekov potkornjak napada stabla smreke, uvlači se pod koru i razara ih, a Gorskim kotarom proširio se nakon ledene kiše prije dvije godine. Dugoročno potkornjak prijeti ozbiljnim posljedicama, a na situaciju već duže vrijeme upozoravaju stručnjaci, ekolozi i privatni vlasnici šuma.

Direktor Hrvatskoga drvnog klastera Marijan Kavran nedavno je iznio zabrinjavajuće procjene o šteti - između 50 i 70 milijuna eura, ovisno o zahvaćenosti površina. Stručnjaci bi morali reći o kojem se obimu tono radi, kaže Kavran i dodaje da je na području Čabra "više od 50 posto šumskih sastojina potencijalno ugroženo ovom pojavom".

Velik je problem kako pronaći model ulaska Hrvatskih šuma ili trećih osoba koje će rješavati problem potkornjaka na privatne parcele, kaže tajnik Udruge privatnih šumovlasnika Damir Košmrlj. "Situaciju dodatno otežava činjenica da se radi o parcelama koje su teže dostupne i slabije otvorene prometnicama", objašnjava Košmrlj. Širenju potkornjaka posebnu će sjednicu ovaj tjedan posvetiti čelnici goranskih gradova i općina. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.