Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbog provjere dokumenata od petka moguće gužve na granici sa Slovenijom

04.04.2017.

11:59

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog nove uredbe EU-a o jačanju kontrole vanjskih granica te promjene zakonika o schengenskoj granici od petka će se i na graničnim prijelazima Hrvatske sa Slovenijom izvoditi detaljnija provjera putnih dokumenata, zbog čega se mogu očekivati povremeni zastoji, upozoravaju slovenski mediji.

Slovenska policija već je objavila da raspolaže dovoljnim kadrovskim i tehničkim kapacitetima za obavljanje granične kontrole po novim standardima, ali ne isključuje povremena čekanja i nastanak kolona pri ulasku i izlasku iz Slovenije, osobito u dane vikenda i praznika, kad je promet najgušći.

Svima koji prelaze schengensku granicu slovenska policija savjetuje da provjere status svojih putnih dokumenata i stanje na prijelazima, kako bi, u slučaju gužve, odabrali one na kojima je opterećenje manje. Putnicima koji to mogu, preporučuje se da izbjegavaju prijelaz granice u vrijeme vikenda, kad je promet najgušći te da tome prilagode i satnicu putovanja, kako bi izbjegli čekanje.

Dok su do sada granični policajci nad građanima EU-a izvodili samo temeljnu vizualnu kontrolu dokumenata, ubuduće će i njihovi putni dokumenti morati optičkim čitačem biti provjereni u dostupnim bazama podataka: schengenskom informacijskom sustavu (SIS), Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima te odgovarajućim zbirkama podataka nacionalne policije.

Riječ je o tehničkom postupku koji za svaki putni dokument znači samo nekoliko sekundi provjere, ali se povremeno stvaranje kolona, osobito u početku primjene novog sustava, ne može isključiti, među ostalim i zato jer u Policijskom sindikatu Slovenije (PIS) navode da je moguć i "crni scenarij" jer za nova pravila kontrole još nisu sasvim ekipirani i spremni.

Nova pravila sustavne kontrola putnih dokumenata državljana EU-a za sada ne predviđaju izuzetke i treba ih primijeniti pri svakom prelasku granice. I na graničnim prijelazima gdje hrvatska i slovenska policija kontrolu izvode skupa, postupak kontrole obavit će se na jednoj i drugoj strani, navode u slovenskoj policiji.

Mjere pojačane sustavne kontrole vanjske i schengenske granice, pri čemu se detaljnije nego do sada kontroliraju i putnici iz država EU-a, uvedene su kao reakcija na terorističke prijetnje u Europi u zadnjih godinu-dvije, ali i zbog mogućeg očekivanog povratka džihadističkih boraca koji se bore na strani ISIS-a u Europu, jer su mnogi među njima radikalizirani državljani nekih od država EU-a, navode slovenski mediji.

Državni tajnik na slovenskom  ministarstvu unutarnjih poslova Andrej Špenga potvrdio je za mariborski dnevni list "Večer" od petka da će se Slovenija novih postupaka granične kontrole na svojoj "južnoj" granici s Hrvatskom striktno pridržavati, ali da očekuje da će i Hrvatska što je moguće prije postati dio zajedničkog Schengenskog prostora bez graničnih kontrola.

Pročitajte priopćenje koje je, uz promjenu zakonskih propisa, uputila PU PGŽ:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.