Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbog slabe procijepljenosti vraćaju se bolesti koje su bile iskorijenjene

25.04.2018.

10:57

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Protekle dvije godine Europu je zahvatila epidemija ospica, bolesti koja je gotovo bila iskorijenjena cijepljenjem. Samo u siječnju i veljači ove godine Europa bilježi 11.000 oboljelih od ospica, sa žarištima u Srbiji, Francuskoj, Ukrajini i Grčkoj.

Upravo zbog nedovoljne procijepljenosti stanovništva, ta se bolest vratila i izazvala više teških slučajeva sa smrtnim ishodom, koji su pogodili djecu i mlađe odrasle osobe.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom putem društvenih medija želi informirati i educirati javnost o dobrobitima i važnosti cijepljenja u sklopu ovogodišnjeg Europskog tjedna cijepljenja, od 23. do 29. travnja, koji se održava pod sloganom "Spriječi. Zaštiti. Cijepi".

Cijepljenje je pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas za zaštitu javnoga zdravlja, poručili su u srijedu iz HALMED-a.

"Cjepiva su danas opsežno i vrlo strogo regulirana i kontrolirana, čime se osigurava najviša razina zaštite zdravlja pacijenata i javnog zdravlja. Kao jedna od najučinkovitijih i najuspješnijih javnozdravstvenih mjera, cijepljenje je spasilo te nastavlja spašavati više ljudskih života no bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti", ističu.

Zahvaljujući cijepljenju, podsjećaju u HALMED-u, neke su vrlo opasne bolesti, poput velikih boginja, iskorijenjene.
Neke se bolesti, kao što je dječja paraliza, nalaze pred iskorjenjivanjem, dok su brojne druge zarazne bolesti - kao što su neonatalni tetanus, tuberkulozni meningitis, ospice, rubeola, difterija i druge - stavljene pod nadzor.
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake se godine cijepljenjem sprječava 2-3 milijuna novih smrtnih slučajeva uzrokovanih navedenim bolestima.

U posljednje vrijeme zbog pada procijepljenosti u Europi dolazi do ponovne pojave pojedinih bolesti koje je moguće spriječiti cijepljenjem. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), broj oboljelih od ospica u Europskoj uniji u 2017. godini više se nego utrostručio u odnosu na 2016. godinu, pri čemu 86 posto oboljelih nije bilo cijepljeno.

Europski tjedan cijepljenja obilježava se i u Rijeci. Tribina za građanstvo "Cijepljenje – dragulj prevencije zaraznih bolesti" održat će se danas u Gradskoj vijećnici u 11 sati. Namijenjena je svima, posebno roditeljima, trudnicama, srednjoškolcima, a sudjeluju dr.sc. Danijela Lakošeljacdr.med., Dorotea Gastović Bebić, dr.med. i Andrea Šuran, dr.med. 

Tribina za trudnice i mlade roditelje u predavaonici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ održat će se u četvrtak, 26. travnja, u 11 sati.

Uoči današnje tribine u emisiji "Tris" Radio Rijeke gostovala je epidemiologinja dr. Danijela Lakošeljac - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.