Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbrinuti hrvatski pomorci na prisilno zaustavljenim brodovima

31.12.2013.

11:37

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski pomorci s tankera ''Tiger'' prisilno zaustavljenom u Istanbulu te oni na brodu ''Navi Wind'' usidrenom u kanadskoj luci Argentija zbirnuti su i opskrbljeni, potvrđeno je iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Dvanaest hrvatskih pomoraca koji plove na tankeru Tiger, talijanske kompanije Cryo Gas Med, opskrbljeni su hranom, vodom i gorivom. Na brodu će ostati do rješavanja formalnosti na sudu koji će odrediti čuvara broda, da bi ostali pomorci mogli krenuti kućama, izjavio je danas za Hinu glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.

Podsjećamo Hrvatski pomorci, te još četiri pomorca iz Ukrajine koji su u međuvremenu otišli s broda, sredinom prosinca ostali su na arestiranom talijanskom tankeru bez hrane, vode i goriva, a nisu bili dobili ni plaće za posljednja četiri mjeseca. Brod je u Turskoj usidren od listopada, a arestiran je zbog dugovanja.

Probleme s dostavom namirnica i plaćama imalo je u prosincu i pet hrvatskih pomoraca na brodu Navi Wind, koji je bio oštećen u oluji i usidren u kanadskoj luci Argentija. Na njemu je pod panamskom zastavom plovilo jedanaest članova posade: petorica iz Hrvatske, a ostali iz Grčke i Slovenije. Crveni križ i Međunarodna organizacija transportnih radnika osigurali su im hranu, pitku vodu, toplu odjeću i pokrivače, a iz Sindikata pomoraca Hrvatske danas su potvrdili da su im na brodu isplaćena sva dugovanja za plaće.

Tri člana posade iz Hrvatske otputovala su kućama, brod su ostala čuvati još dva pomorca iz Hrvatske, od kojih će jedan za dan, dva krenuti prema domovini, a drugi na brodu ostati do daljnjega, rekao je Brazzoduro.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.