Hrvatski radio

Radio Rijeka

ŽCGO Marišćina: višestruko poskupljenje otkupnine miješanog otpada

22.09.2020.

15:14

Autor: Vladimir Jurić

Šarac objašnjava novu otkupnu cijenu miješanog otpada (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Šarac objašnjava novu otkupnu cijenu miješanog otpada (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Povećanje cijene otkupa miješanog otpada za jedinice lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji od 1. listopada sa 470 na 1.180 kuna za primljenu tonu otpada, poskupit će račune za odvoz smeća.

Bila je to tema konferencije za novinare u tvrtki Ekoplus koja upravlja županijskim centrom za zbrinjavanje otpada Marišćina. Novinarima se obratio predstavnik radnika Alfredo Davanco, koji je zamolio novinare da ne izvješćuju sezacionalistički o uvijetima rada u Centru Marišćina.

Direktor Ekoplusa Miodrag Šarac naglasio je da se, na žalost, većina stanovnika PGŽ ne pridržava preporuka i ne odvaja otpad. Centar Marišćina tjedno može zbrinuti 1.600 tona otpada, a u ljetnim mjesecima komunalna društva dostave puno više.

Iako je EU preporučio da se do kraja ove godine treba odvajati 50 posto prikupljenog otpada, to rade samo jedinice lokalne samouprave na otoku Krku, a nešto manje Lopar, Cres i Mali Lošinj. Naši ljudi nemaju navike i to će ih uskoro koštati, jer plan je da se za desetak godina Mariščina ugasi, a stanovnici sav otpad odvajaju na kućnom pragu.

Predstavnik radnika i sindikata Davanco još jednom je zamolio novinare da im se za sve upite obrate, jer neki mediji izvještavaju da se u Centru Marišćina svi radnici truju, što dovodi do negativnih konotacija.

Obitelji zaposlenika su ozbiljno zabrinute, jer čitajući i gledajući priloge o trovanju radnika u Marišćini, misle da njihovi bližnji odlaze po smrt. Sindikat i radničko vijeće, prate zbivanja i mjerenja te na svaki problem regairaju prema upravi, naglasio je Davanco.

Poslušajte tonske zapise s konferencije za novinare:

Miodrag Šarac o poskupljenju, pripremio Vladimir Jurić

Alfredo Davanco: bez senzacionalizma o uvjetima rada, pripremio Vladimir Jurić

Davanco i Šarac pred novinarima (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Davanco i Šarac pred novinarima (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.