Hrvatski radio

Radio Rijeka

ŽCO Marišćina prošla tehnički pregled deponijskih prostora

02.07.2015.

12:29

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za desetak dana očekuje se početak probnog rada na zbrinjavanju otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom na Marišćini. Ovog je tjedna obavljen tehnički pregled deponijskih prostora, doznajemo u Ekoplusu.

Uporabna dozvola i konačni početak rada Centra za gospodarenje otpadom na Marišćini očekuje se do kraja godine. Direktor Ekoplusa Dušan Šćulac istaknuo je da je obavljen tehnički pregled za 3. fazu, deponijske prostore, a to je preduvjet da bi se moglo krenuti u drugi dio pokusnog rada, tzv. tople probe.

Naime, pokusni rad je već počeo hladnim probama gdje se ispituju sva postrojenja, jesu li dobro montirana i slično. Potrebno je još rješenje tzv. Ex-agencije koja se bavi certificiranjem i nadzorom postrojenja u prostorima ugroženim eksplozivnom atmosferom, o tome je li siguran rad u rizičnim prostorima pod posebnom protupožarnom zaštitom. "Nakon toga ćemo krenuti sa pokusnim radom za koji se planira da bi mogao trajati do kraja godine," zaključio je Šćulac.

Rješenje agencije očekuje se za desetak dana, a danas je održan radni sastanak o organizaciji rada pretovarnih stanica s reciklažnim dvorištima na Cresu, Krku, Rabu, Novom Vinodolskom i u Delnicama. Svaka pretovarna stanica ima svoje specifičnosti: nagdje su pred realizacijom natječaji za izvođenje, negdje još ima imovinsko-pravnih problema, nagdje problema oko izvođenja infrastrukture, ali do kraja godine bi sve pretovarne stanice trebale biti izgrađene.

A tada bi otpad iz 536 naselja u PGŽ, nakon osam godina gradnje Centra, trebao biti zbrinut na Marišćini. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.