Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdrav zub je više od zdravog osmjeha

25.02.2016.

15:34

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski dvanaestogodišnjaci u prosjeku imaju četiri nezdrava zuba, dok svaki treći šestogodišnjak ima jedan karijes. U ponedjeljak 29. veljače počet će preventivno-edukativni program za riječke prvašiće.

U Hrvatskoj 12-godišnjaci u prosjeku imaju četiri nezdrava zuba, dok svaki treći šestogodišnjak ima jedan karijes. U Primorsko-goranskoj županiji zubi osnovnoškolaca nešto su zdraviji, ali još uvijek nisu postignuti standardi Svjetske zdravstvene organizacije, iako se već osam godina provode razni programi promicanja oralnog zdravlja.

Profesori i studenti dentalne medicine u školama učenike potiču da pravilno održavaju oralnu higijenu: uče ih pravilno četkati zube te da redovito moraju odlaze kod zubara na kontrole, minimalno dva puta godišnje, a poklanjaju im četkice i paste za zube. Sve to polako daje rezultate.

U ponedjeljak počinje preventivno-edukativni tjedan promicanja oralnog zdravlja za riječke prvašiće. Provodit će ga studenti dentalne medicine: učit će ih kako pravilno četkati zube i provjeravati koliko znaju o održavanju oralne higijene.

U sklopu prošlogodišnjeg riječkog projekta "Najljepši osmijeh" najbolji rezultati postignuti su u školama Fran Franković, Valdimir Gortan i Dolac. Gotovo 70 posto učenika trećih razreda tih škola je, nakon edukacije, posjetilo zubara i za to će biti nagrađeni zajedničkim izletom. Profesorica dentalne medicine dr. Renata Gržić s riječkog Medicinskog fakulteta naglašava da je cilj potaknuti roditelje i djecu da redovito odlaze kod svog izabranog doktora dentalne medicine. Gržić ističe odgovornost roditelja, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.