Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravstveni turizam Kvarnera predstavljen na sajmu u Berlinu

08.03.2019.

16:05

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Klaster zdravstvenog turizma

Foto: Klaster zdravstvenog turizma

Foto: - / -

U povodu sudjelovanja na ITB sajmu u Berlinu jučer je održana tiskovna konferencija kako bi se predstavila suradnja tri udruge, Klastera zdravstvenog turizma, Malaysia Healthcare Travel Councila i Deutscher Medical Wellness Verbanda, ali i ponuda Kvarnera kao destinacije zdravstvenog turizma.

Predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera dr. Vladimir Mozetič, direktorica Malaysia Healthcare Travel Councila Sherene Azli i predsjednik Deutscher Medical Wellness Verbanda Lutz Lungwitz istaknuli su kako je ovo idealan trenutak za razvijanje partnerskog odnosa u zdravstvenom turizmu koje će još više povezati njemačko, malezijsko i hrvatsko tržište.

Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera okuplja 29 članica iz područja medicine, turizma te znanosti i obrazovanja s ciljem stvaranja prepoznatljivog i konkurentnog zdravstveno-turističkog proizvoda na lokalnoj i međunarodnoj razini. Nijemci su već tradicionalni gosti na Kvarneru, ali i u drugim regijama Hrvatske, a spomenuta suradnja s DMWV-om bit će korak dalje da Kvarner bude još više prepoznat kao destinacija koja uz vrhunsku turističku ponudu može ponuditi i jednako kvalitetnu medicinsku uslugu. Iskustva Malezije kao zemlje s najrazvijenijim zdravstvenim turizmom na svijetu svakako će pomoći da se putem razmjene znanja i dobrih praksi zdravstveni turizam na Kvarneru podigne na višu razinu.

Tanja Augustinović iz Turističke zajednice Kvarnera prezentirala je regiju Kvarner koja ima dugu tradiciju u zdravstvenom turizmu obzirom da su klimatska lječilišta izgrađena već krajem 19. i početkom 20. stoljeća. "Na Kvarneru možete pronaći vrhunsku medicinsku ponudu i razne rekreativne programe. Ovdašnje zdravstvene ustanove te wellness centri u sebi ujedinjuju najbolje od stručne zdravstvene usluge kao i znanosti o ljepoti pa možete birati između mnogih programa koji koriste tijelu i duhu. Već i samim boravkom na otocima, u priobalju i gorju, šetnjom uz more ili šumom, vi činite mnogo za svoje zdravlje jer je zrak obogaćen terapijskim česticama soli, a klima je ugodna tijekom cijele godine", istaknula je Augustinović.

Kvarner je na prvom mjestu odredište pogodno za liječenje i rehabilitaciju pacijenata koji pate od bolesti dišnog sustava i srca gdje svakako treba istaknuti Thalassotherapiju Opatija, specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma. Regija nudi i posebno dizajnirane sveobuhvatne programe mršavljenja, medicinskih, wellness i sportskih rehabilitacija, a Poliklinika Terme Selce specijalizirana je za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, internu medicinu, neurologiju, opću kirurgiju, ortopediju, dermatologiju i venerologiju u kojoj su se do sada liječili pacijenti iz 86 zemalja, sa 6 kontinenata te 120 svjetskih i olimpijskih pobjednika. Predstavnici spomenute dvije ustanove također su prisustvovali konferenciji.

Na konferenciji je predstavljen EU projekt "+Health" programa suradnje INTEREG-V-A Slovenija - Hrvatska koji Klaster provodi s još 7 hrvatskih i slovenskih partnera. Glavni zajednički cilj projekta "+Health" je jačanje partnerstva između javnih organa i dionika u području zdravstva, kako bi zajedno razvili nove prekogranične procedure i jedinstveno certificiranje institucija što bi dovelo do smanjenja regionalne nejednakosti te urbano-ruralne podjele u dostupnosti službi i kvaliteti zdravstvenih usluga te posljedično povećanje kvalitete života na prekograničnom području.

Konferencija je bila prilika i za predstavljanje nove brošure Klastera namijenjene njemačkom tržištu u kojoj su prezentirane sve članice Klastera, odnosno cjelokupna zdravstveno-turistička ponuda Kvarnera.

Potporu razvoju zdravstvenog turizma na Kvarneru dali su i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te državni tajnik Ministarstva turizma RH Tonči Glavina.

Galerija
Foto: Klaster zdravstvenog turizma, Foto: -/-
Foto: Klaster zdravstvenog turizma, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.