Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravstveni turizam: najbrže rastuća turistička industrija na svijetu

16.11.2017.

15:24

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Crikvenici, koja je ove godine proglašena najboljom destinacijom zdravstvenog turizma, u čemu ima tradiciju dugu gotovo 130 godina, održava se 5. međunarodna konferencija o zdravstvenom turizmu - najbrže rastućoj turističkoj industriji u svijetu.

Na dvodnevnom skupu sudjeluju stručnjaci iz područja medicine i turizma iz Hrvatske, Amerike, Kine,Ukrajine, Poljske, Rusije i Njemačke, a razgovaraju o povećanju profita i pacijentima kao najboljim promotorima ponude u grani turizma koja sve više privlači posebice bogatije goste, naglašava direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

"U svjetskim razmjerima, zdravstveni turizam je najbrže rastući dio turističke industrije  - godišnje raste po stopi od 15 do 20 posto, a korisnik zdravstveno-turističkih usluga troši od 20 do 30 posto više nego prosječan gost", kaže Staničić.

Osim što više troše, produžuju i turističku sezonu, dolascima u posezoni nisu vezani za sunce i more, ne vole gužvu, dolaze zbog zdravlja, pa su nam takvi gosti vrlo potrebni, dodaje zamjenik ministra zdravstva Denis Kovačić.

"Da se malo izmaknemo od sedmog i osmog mjeseca, da se sezona proširi i na jesen, zimu i proljeće jer imamo sve preduvjete za to - klimu, povezanost, tradiciju, hotele i kadar. No, zdravstveni turizam se uvijek nekako nalazio u procijepu nedorečene zakonske regulative, između ministarstava turizma i zdravstva, i najzad govorimo istim jezikom", rekao je Kovačić.

To se moglo i čuti danas na dvodnevnoj konferenciji o zdravstvenom turizmu u Crikvenici. Sutra će inozemni sudionici skupa obići zdravstvene  ustanove Kvarnera, što je i najbolja promidžba našeg zdravstvenog turizma. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.