Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žejanski zvončari otvaraju kratko karnevalsko doba

04.01.2016.

12:31

Autor: Marijana Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva pusna zvona oglasit će se u noći s utorka na srijedu točno u ponoć. Ovogodišnji karneval otvaraju Žejanci, koji će svojega pusta podići u srijedu, na blagdan Sveta tri kralja u 16 sati. Već sljedećega dana zazvonit će i u Munama.

Zvončari zvonjavom tjeraju zimu i zle duhove. Na blagdan Sveta tri kralja počinje doba karnevala, najzabavnije godišnje doba u kojem je sve dopušteno. Početak je u Općini Matulji. "Pust će finit već 9. 2., pa svi vi ki se mislite aktivirat, počnite već od sredi, pridite na Žejane", poziva direktorica TZ Matulji Marijana Kalčić Grlaš.

Na žalost ili na sreću, ovogodišnje maškare zaista će biti kratke. Sve počinje u srijedu točno u ponoć u Žejanama, a istoga dana u 16 sati podiže se pust. U ponoć u četvrtak pusna zvona oglasit će se i u Velim i Malim Munama.

Nakon toga nastavit će se druženje uz glazbu i crno vino jer legenda kaže "koliko crnog vina popiješ na blagdan Sveta tri kralja, toliko ćeš nove krvi dobiti". Početak ovogodišnjega karnevala u zapadnoj okolici Rijeke najavljuje Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.