Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zelena čistka - još jednom zajedno za čišći okoliš!

06.04.2016.

11:25

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Peti put u Hrvatskoj će se održati nacionalna kampanja Zelena čistka. Kao dio svjetske akcije World Cleanup, u subotu, 23. travnja, okupit će volontere iz cijele zemlje u najvećoj zajedničkoj ekološkoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada.

Na riječkom Korzu projekt su najavili volonteri Udruge Žmergo, koji će se, između ostalog, pridružiti čišćenju Kampusa na Trsatu u Rijeci. Čistit će se i Šetalište Karmen Sylvia u Opatiji, uvale Voz i Piškira na Omišlju, a okoliš će učiniti ljepšim i volonteri u Klani, Matuljima, Kastvu, Kraljevici te na Viškovu, Jelenju i Malom Lošinju.

Svirkom na instrumentima od otpada, radionicom predmeta od otpada i izložbom fotografija, volonteri Žmerga pozvali su građane da se pridruže akciji. Edukativno-promotivni program na Korzu bio je namijenjen osvješćivanju javnosti o važnosti odnosa prema stvaranju i odlaganju, kao i o primarnom odvajanju otpada. Tijekom protekle četiri Zelene čistke oko 200 tisuća volontera prikupilo je u Hrvatskoj preko 18 i pol tona otpada.

Zelana čistka dio je globalnog pokreta "Let's do it!" koja okuplja građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti. U pokret je uključen i projekt Plava čistka - akcija čišćenja mora, podmorja i priobalja. Predstavnici "Let's do it!" ove su godine odlučili da je, umjesto koordiniranja niza velikih nacionalnih akcija čišćenja tijekom različitih datuma u jednoj godini, potreban novi pristup. Stoga će se 8. rujna 2018. godine održati Svjetski dan čišćenja s ciljem ujedinjenja svih zemalja svijeta u zajedničkom masivnom čišćenju otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.