Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zelena i Plava čistka - tisuće volontera čistit će more i kopno

09.05.2015.

07:25

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U 20 zemalja Mediterana i 29 gradova Hrvatske ovoga vikenda učenici, volonteri ekoloških udruga i građani čistit će okoliš. Na području naše županije Zelena i Plava čistka traju od petka do nedjelje.

Središnja ekološka akcija je u subotu, 9. svibnja, a čišćenje kopna i mora na riječkom i opatijskom području počinje oko 9 sati. "Pozivamo sve građane da nam se pridruže, da dođu s nama čistiti i da se dobro zabave. Mi ćemo čistiti Preluku, Opatiju i Rijeku na različitim lokacijama. Osim članova Udruge, sudjeluju ronioci, vatrogasci, planinari te svi ljubitelji prirode i čistoga mora", kaže članica opatijske ekološke Udruge "Žmergo" Ana Golja.

Ronioci će podmorje oko opatijskog mula čistiti već u petak, dok će školarci istovremeno skupljati smeće po plažama. U Plavu i Zelenu čistku uključit će se tisuće volontera ekoloških udruga, pa tako i Poljakinja Marta koja se, kaže, uključila jer voli Jadransko more i želi da bude čisto.

Akcija čišćenja okoliša održava se u sklopu regionalnog pokreta "Let's do it Mediterranean" i obuhvaća zemlje mediteranskog prstena na tri kontinenta s jednim zajedničkim ciljem - čisti Mediteran. Lani je u akciji čišćenja sudjelovalo više od 60 tisuća volontera iz 15 zemalja Sredozemlja. Uključiti se možete još uvijek - informacije potražite na internetskim stranicama Udruge "Žmergo".

U Rijeci će se u subotu čistiti na sljedećim područjima:

  • Kantrida: od 3. maja do stadiona, 
  • Brašćine - Pulac: riječki urbani vrtovi,
  • Srdoči,
  • Rječina: od Banskih vrata prema izvoru, 
  • Šetalište Carmen Sylva: od Voloskog do opatijske Slatine i Preluka.

Poslušajte prilog Biserke Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.