Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:01 / 11.12.2016.

Autor: Olivera Vinković

Zeleni filmski festival: čovjek u fokusu ekologije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrlo aktualna zelena tematika - očuvanje okoliša te globalno zagađenje i loša hrana - mjesto su našli u dokumetnarnim filmovima Zelenog filmskog festivala što će biti održan od 12. do 14. prosinca, u Dvorani Transadrije u Rijeci.

Filmovi Zelenog filmskog festivala dolaze iz raznih krajeva svijeta i Hrvatske, a obuhvaćaju tematiku hrane, obnovljivih izvora energije te čovjeka u fokusu ekologije. Sve su projekcije besplatne, najavio je organizator festivala Aljoša Babić.

Naslovi filmova upozoravaju: "Utrka s izumiranjem" u kojem znanstvenici poredviđaju da ćemo do kraja stoljeća izgubiti oko pola vrsta koje žive na našem planetu te da smo ušli u period velikog istrebljenja u povijesti Zemlje;
"Revolucija" je film o mijenjanju svijeta, aktivizmu i borbi za očuvanje okoliša te tematski vrlo aktualan u Hrvatskoj danas; "Samo to pojedi" je prikaz konzumerizma i emisija o kuhanju, časopisa s receptima i bogatim trpezama te pitanjem kako je onda moguće da u smeću završi 50 posto hrane te da se baca milijarde dolara dobre hrane.

Više informacija o filmskom i programu predavnja Zelenog filmskog festivala dostupno je na internetskoj stranici www.zeff.com.hr.

Mi smo pokušali čitavu situaciju pogledati iznutra, iz dubine ljudske svijesti - razgovarali smo sa spisateljicom Anđom Jotanović, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.