Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Zeleni" Slovenije prijavili slovensku Vladu zbog žičane ograde na granici

20.12.2015.

16:04

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodna mreža udruga za zaštitu okoliša Alpe Adria Green iz slovenskih Jesenica podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu Slovenije kaznenu prijavu protiv slovenske Vlade zbog postavljanja žičanih prepreka na granici između Slovenije i Hrvatske, javljaju iz Eko Kvarnera, hrvatske članice mreže.

"Postavljanjem bodljikave žice počinjen je zločin protiv prirode i životinja, ugrožena bioraznolikost na globalnoj razini i održivo korištenje prirodnih resursa, ugroženi su divlja flora i fauna te njihova staništa, s posebnim naglaskom na ugrožene vrste i ranjive migracijske vrste", prenosi Eko Kvarner dijelove kaznene prijave.

U kaznenoj prijavi se precizira da je postavljanjem žice prekršen slovenski Ustav, ali i mnogi slovenski zakonski propisi, prije svih Zakon o očuvanju prirode, Zakon o zaštiti životinja, Deklaracija o pravima i dobrobiti životinja, kao i međunarodni dokumenti kao što su Univerzalna deklaracija o pravima životinja, Konvencija o biološkoj raznovrsnosti, Bernska konvencija itd., ističu u Eko Kvarneru.

Zbog postavljanja bodljikave žice u agoniji je umrlo ili od povreda umire puno divljih životinja, stoji u prijavi, kao i to da je apsurdno braniti granicu bodljikavom žicom, naročito ako država nema dovoljan broj vojnika za to, što je slučaj sa Slovenijom, odnosno da je postavljanje žice besmisleno trošenje javnog novca i ugrožavanje sigurnosti građana i divljih životinja, naveli su iz udruge Eko Kvarner.

U priopćenju se još naglašava da će se udruge okupljene u Alpe Adria Green nastaviti boriti svim legalnim sredstvima da moralno neprihvatljiv čin postavljanja izuzetno opasnih žičanih prepreka na granici između Slovenije i Hrvatske što prije postane prošlost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.