Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zeleno srce Severina na Kupi pripremilo najbolju štrudlu u Hrvatskoj

15.09.2019.

10:00

Autor: Tatjana Sandalj

Ponosno Zeleno srce Severina na Kupi s nagradom za najbolju štrudlu 2019. (Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Ponosno Zeleno srce Severina na Kupi s nagradom za najbolju štrudlu 2019. (Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Foto: - / -

U selu Jaškovo pored Ozlja, poznatom i kao selo štrudle, održan je 4. ŠtrudlaFest. Pod motom "Štrudla bez granica" naj štrudlu pripremalo je šest natjecateljskih ekipa, a pobijedio je tim Zeleno srce iz Severina na Kupi.

Na tradicijskoj gastro manifestaciji se predstavljaju autohtona i tradicionalna jela i pripravci, suveniri i uporabni predmeti. ŠtudlaFest traje cijeli dan i nudi radionice, natjecanja i predavanja. U Jaškovu je ispečena i najduža štrudla na svijetu koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

Pedesetak OPG-ova i obrta u Jaškovu je ponudilo štrudle u više od 70 različitih okusa: od klasičnih s jabukama ili sirom do onih s ružinim laticama, blitvom ili janjetinom te bezglutenskih. 

Glavna majstorica od štrudle Zelenoga srca je Marija Časni, a prve časnice bile su Nada Hasan i Branka Kramarić

Na ovogodišnjem Festu, održanom 8. rujna, prodano je 10 tisuća štrudli u jednom danu.

Na natjecanju za naj štrudlu KUD Frankopan iz Severina na Kupi poslao je tročlanu ekipicu etno-gastro sekcije. Ispekle su štrudlu od jabuka i aronije i pobijedile. Štrudlu od istih sastojaka pripremit će ponovno za Bundevijadu u Vrbovskome 12. i 13. listopada, pa možete degustirati. 

Nismo probali najbolju štrudlu Hrvatske, ali smo u Trisu nazvali presjednicu KUD-a Frankopan Nadu Hasan, a ona je svim slušateljima poručila da su u Severinu uvijek dobrodošli, poslušajte:

O severinskoj naj štrudli za emisiju Tris, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.