Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zelič: Previše se tolerira govor mržnje, politički diskurs treba mijenjati!

19.02.2020.

11:57

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U sklopu Sveučilišta za 3. dob na Filozofskom fakultetu u Rijeci u 17 sati je najavljeno otvoreno predavanje docenta Nebojše Zeliča o slobodi govora i govoru mržnje. Problem nije samo u Hrvatskoj, širenje govora mržnje je fenomen koji na razini Europe postaje sve opasniji, rekao je Nebojša Zelič.

U cijeloj Europi govor mržnje postaje sve opasniji, zato je važno to što je predsjednik Zoran Milanović u inauguracijskom govoru istaknuo da je naša obaveza da se ni jedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim ili isključenim, rekao je Zelič u našem programu.

Problem nije samo u Hrvatskoj, širenje govora mržnje je fenomen koji na razini Europe postaje sve opasniji, rekao je Nebojša Zelić, docent Filozofskog fakulteta u Rijeci u razgovoru za Radio Rijeku. Kaže kako Milanovićeva izjava pogađa srž problema: da se širi strah i nelagoda kod određenih skupina kojima netko šalje poruku da će im, ako dobije moć, uskratiti prava i učiniti ih neravnopravnima. Ističe kako je regulacija govora mržnje regulacija javnog dobra.

Govorenje ružnih riječi i govor mržnje nisu isto - uvredu, prijetnju ili ucjenu treba razlikovati od govora mržnje, koji je iskazivanje prezira ili poticanje na prezir prema osobi ili grupi na temelju nekih svojstava, poput rodnih, nacionalnih, etničkih ili vjerskih. Zbog iskustva Drugog svjetskog rata i propagande koja je prethodila holokaustu, u europskim zakonodavstvima je govor mržnje prokazan kao javni krimen.

Važno je da zajednica jasno pokaže da ga ne tolerira, kaže Zelič te navodi primjer Francuske u kojoj se globe knjige koje negiraju holokaust. One nisu cenzurirane, ali zajednica jasno poručuje da takav način govora ne tolerira. A kod nas se tolerira govor mržnje na stadionima i na ulicama, gdje se ne miču grafiti s mrziteljskim porukama. Politički dužnosnici stalno koriste jezik povijesnog revizionizma, koji isto spada u govor mržnje, upozorava Zelič te dodaje da je pojam revizionizam ublaženica.

Riječ je o lašcima ili negacionistima jer se radi o svjesnom promoviranju laži ili negiranju činjenica, a hrvatska država putem svojih ministarstava otvoreno financira negacionističke udruge, kaže Zelič. Lijek je jednostavan: treba ukazivati, mijenjati politički diskurs i početi provoditi zakone. Kad bismo prestali tolerirati govor mržnje, poslali bismo poruku, rekao je Nebojša Zelič. Poslušajte razgovor:

Nebojša Zelič o govoru mržnje, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.