Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zemlju Franje Josipa su prije 150 godina otkrili kvarnerski pomorci!

24.05.2022.

11:42

Autor: Neva Funčić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: PIXABAY / PIXABAY

U Kostreni Svetoj Luciji je u 18 i 30 najavljeno predstavljanje knjige "Hrvati na ledenom moru" autora Petra Kuničića. Povod novom proširenom izdanju je 150-ta obljetnice ekspedicije kvarnerskih pomoraca na Arktik.

Upravo je ta ekspedicija 30. kolovoza 1873. otkrila Zemlju Franje Josipa - rusku otočnu skupinu u Arktičkom oceanu sjeverno od Novaje Zemlje i istočno od Svalbarda, koja danas pripada Arhangelskoj oblasti.


Ostalo je zapisano da su otočje između 80.0° i 81.9° sjeverne zemljopisne širine otkrili austrougarski istraživači Karl Weyprecht i Julius von Payer nakon što im se brod Admiral Tegetthoff - jedrenjak s tri jarbola i parnim strojem zaglavio u ledu dok su pokušavali pronaći sjeveroistočni prolaz.


No prvi je kopno ugledao Pietro Lusina, riječki Cresanin, zapovjednik palube koji je tada poslijepodne bio na straži- priča Miljenko Smokvina, urednik proširenog izdanja pretiska knjige iz 1893. godine autora Petra Kuničića „Hrvati na ledenom moru", u izdanju nakladnika Lions Klub Quarneroli.


Petar Lusina je na Jadranu godinama bio zapovjednik na brodovima, a uoči ekspedicije je pristao na mjesto zapovjednika palube te poručio da bi na takav izazov išao i bez plaće, priča Smokvina.


Na Tegetthofu su bila 24 pomorca, polovica njih s Jadrana, najviše s područja Kvarnera. Među 12 Hrvata u posadi bilo je nekoliko Riječana, Anton Večerina iz Sušačke Drage, Petar Falešić, Juraj Štiglić, Lovro Marola, Istranin Josip Latković, Jakov Sučić iz Voloska, Frane Letiš iz Opatije i Vicko Palmić iz Lovrana.


Iako su bili dvije godine zarobljenu u ledu, njih jedanaest se nakon herojskog podviga sretno vratilo kućama.


Uz knjigu, bit će predstavljena i prigodna izložba fotografija o ekspediciji hrvatskih pomorcima istraživačima Arktika tijekom 1872-1874. godine, a o knjizi će govoriti u ime nakladnika Milorad Stanić i urednik knjige Miljenko Smokvina.


Predstavljanje u Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Luciji počinje u 18 i 30, a ulaz je slobodan.


Poslušajte razgovor:

miljenko smokvina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.