Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žene i dalje potplaćene, a najveće razlike su među najobrazovanijima!

08.03.2021.

10:37

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Jutrošnja akcija u hrvatskim gradovima koja upozorava na položaj žena: riječki Prolaz Marije Krucifikse Kozulić (Foto: Radnička fronta)

Jutrošnja akcija u hrvatskim gradovima koja upozorava na položaj žena: riječki Prolaz Marije Krucifikse Kozulić (Foto: Radnička fronta)

Foto: - / -

Žene su i dalje potplaćene, javlja portal Moj posao. Prosječna plaća muškaraca iznosi 7469 kuna, čak 1200 kuna više od mjesečnog prihoda žena (6255 kuna), a osobito su potplaćene radnice u turizmu i ugostiteljstvu te prodaji.

Najveće razlike u plaći su među onima s najvišim stupnjem obrazovanja – žene sa završenim postdiplomskim studijem ili MBA poslovnom školom imaju 26 posto niže plaće u odnosu na jednako obrazovane muškarce!

Također, umjesto da se jaz u mjesečnim primanjima smanjuje s godinama radnog iskustva, on se povećava. 

Naime, razlika u plaći muškaraca i žena s manje od godinu dana iskustva iznosi 16 posto u korist muškaraca, među onima s 3 do 5 godina staža raste na 19 posto, a najveći nesrazmjer - od čak 22 posto - postoji kod zaposlenika s više od šest godina iskustva. 

Promatrano prema dobi, najveće razlike u korist muškaraca kreću u dobi od 35 godina naviše. Upravo u tom razdoblju života žene često svoju karijeru stavljaju na pauzu kako bi se posvetile zasnivanju obitelji, zbog čega pati njihov poslovni razvoj, navodi se u priopćenju portala Moj posao.

Najmanje su razlike u plaćama među spolovima kod visokoobrazovanih zaposlenika, gdje žene imaju u prosjeku 18 posto nižu plaću nego muškarci te kod srednje obrazovanih zaposlenika (-17 posto). Kao što smo naveli, ali vrijedi ponoviti tu apsudnu činjenicu, najveće su razlike kod najviše obrazovanih, onih s poslijediplomskim doktorskim titulama ili MBA poslovnim školama, gdje su žene u prosjeku čak 26 posto manje plaćene.

U privatnim tvrtkama veće razlike, pogotovo onima u stranom vlasništvu

U srednje velikim tvrtkama (20 do 49 zaposlenika) razlika u plaćama između žena i muškaraca je najmanja, 12 posto, dok su najveće razlike u najvećim tvrtkama, s više od tisuću zaposlenika, gdje žene u prosjeku imaju 17 posto nižu plaću. 

Privatne tvrtke rade veće razlike u iznosu plaća po spolovima nego državne, dok u udrugama žene imaju 1 posto veću plaću nego muškarci. U privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu žene su plaćene 16 posto manje nego muškarci, dok su u stranim kompanijama plaćene 19 posto manje. U državnim tvrtkama žene su plaćene 10 posto manje, a u javnoj i lokalnoj samoupravi 8 posto manje.

Na istome radnom mjestu žene u prosjeku 8 posto manje plaćene od muškaraca

Osim što češće nego muškarci karijeru stavljaju na pauzu zbog obitelji, žene u većoj mjeri rade u slabije plaćenim djelatnostima kao što su turizam i ugostiteljstvo te prodaja, dok u bolje plaćenim djelatnostima poput IT-a dominiraju muškarci. Pogledamo li plaće po pozicijama, žene su u prosjeku 8 posto manje plaćene od muškaraca. 

Uspoređujući zanimanja, najveće razlike u iznosu plaća u korist muškaraca vidimo među dizajnerima (žene u prosjeku u toj djelatnosti imaju 28 posto niže plaće), produkt-menadžerima (-28%), prodajnim inženjerima (-27%), fotografima (-27%) te poslovođama u proizvodnji (-27%). 

No, postoje i radna mjesta na kojemu su žene u prosjeku više plaćene nego njihovi kolege. Riječ je o sljedećim radnim mjestima: voditeljice ljudskih resursa (+23 posto u odnosu na muškarce), revizorice (+16%), geodetske tehničarke (+15%) te stomatologinje (+14%), pokazalo je istraživanje portala Moj posao.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.