Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žene i razvoj industrije: svaku petu tvrtku u Hrvatskoj vodi žena

08.03.2019.

09:26

Autor: Tatjana Sandalj

Žene poduzetnice PGŽ okupljene u HGK u Rijeci (Foto: HGK Županijska komora Rijeka)

Žene poduzetnice PGŽ okupljene u HGK u Rijeci (Foto: HGK Županijska komora Rijeka)

Foto: - / -

O tome kako žene kreiraju razvoj industrije razgovaralo se u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Rijeka, u suradnji s riječkim ogrankom Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG, na trećem susretu poslovnih žena organiziranom uz 8. ožujka.

Predsjednica riječkog ogranka Udruge poslovnih žena KRUG i dekanica Visoke poslovne škole PAR Gordana Nikolić naglasila je da žene moraju raditi zajedno i zajedno savladavati prepreke. Za iduću godinu najavila je kongres Udruge poslovnih žena KRUG u Rijeci, grad koji će te godine postati Europska prijestolnica kulture.

Kao preporuku svim budućim poduzetnicama, žene poduzetnice PGŽ posebno su naglasile: treba ulagati u sebe i svoje znanje, biti ambiciozna, sa strašću ući u poduzetništvo, međusobno se povezivati, ostati svoja i - ne bojati se neuspjeha! U trenutku kada dođe do uspjeha, taj osjećaj je najslađi, tvrde.

Direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić naglasila je da, sukladno podacima FINE u 2017. godini, udio žena poduzetnica raste. Dosegnuo je dosad najveći broj: 21.9 posto žena u ukupnom broju gospodarskih subjekata što je porast od gotovo četiri posto u odnosu na 2011.

Svaku petu tvrtku u Hrvatskoj vodi žena, a u Europi svaku treću. Međutim, samo 13 posto zaposlenih u ICT sektoru su žene, što je niže od europskih 17 posto.

Žene se često odlučuju za poduzetništvo iz potrebe da osiguraju financijsku sigurnost obitelji, a manje zbog vlastite ambicije, naglasila je Kesić Šapić i dodala da su u poptunoj suprotnosti s takvom motivacijom podaci koji govore da, na globalnoj razini, žene u pravilu uspješnije vode tvrtku, osiguravajući konstanti rast, dugoročni uspjeh i prosperitet tvrtke.

Raspravljalo se i o preprekama s kojima se žene najčešće susreću, odgovornosti društva u poticanju, ali i aktivnoj podršci žena za ulazak u poduzetništvo. Poslušajte:

Žene u poduzetništvu, pripremila Branka Malnar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.