Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žene! Moždani udar može se dogoditi i vama!

05.02.2021.

13:29

Autor: Tatjana Sandalj

Foto ilustracija: Emica Elvedji / PIXSELL

Foto ilustracija: Emica Elvedji / PIXSELL

Foto: - / -

Karcinom dojke postao je prošle godine najčešći oblik raka, ali svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Danom crvenih haljina podsjeća se da je osvješćivanjem rizika i promjenom životnih navika žena smrtnost od moždanog i srčanog udara pala za 30 posto.

Na sreću, više ne vrijedi statistička podjela na trećine koja znači da trećina pogođenih moždanim udarom preživi, trećina premine, a trećina nastavlja živjeti s teškim posljedicama.

Pazite na sebe, na tlak, na masnoće u krvi, gojaznost..., a onda su tu sve silne hormonalne promjene koje je teško kontrolirati. Iznenadna glavobolja može biti simptom zbog kojeg se odmah treba javiti liječniku. Osim toga, tu su iznenadni poremećaji u govoru, vrtoglavice, poremećaj ravnoteže, nemogućnost kontroliranja pokreta ruke ili noge, zapravo svaki iznenadni poremećaj u uobičajenom ponašanju može biti simptom moždanog udara.

Niz mogućnosti hitnog aktivnog liječenja moždanog udara pridonijela je tome da veći broj pacijenata nastavlja živjeti s visokom kvalitetom života. Neki već dan nakon udara izlaze iz bolnice, na svojim nogama.

Govorimo posebno o ženama kao rizičnoj skupini, tumači predstojnica Klinike za neurologiju riječkog KBC-a Vladimira Vuletić jer se zbog niza faktora još uvijek premalo žena pogođenih moždanim udarom liječnicima javlja u onom prvom, zlatnom satu nakon udara. 

Pročelnik Zavoda za cerebrovaskularne bolesti David Bonifačić istaknuo je da žene imaju duži životni vijek što povećava mogućnost doživljavanja moždanog udara, hormonalne promjene čine ih ranjivijima, a i korištenje oralne kontracepcije je jedan od specifično ženskih rizičnih faktora. 

Važno je javiti se liječniku što prije. Najbolje u prvom, zlatnom satu od pojave simptoma. U riječkom KBC-u uspostavili su izravnu liniju komunikacije kola hitne medicine s neurologom, što znači da liječnik u vozilu ima kontakt sa specijalistom, a na odjelu su spremni za različite postupke čim pacijent stigne.

I još jedan važan detalj, moždani udar ne pogađa samo osobe starije životne dobi. Granica se pomoče sve niže pa opreza nikad previše.

Poslušajte kako o Danu crvenih haljina govori predstojnica Klinike za neurologiju riječkog KBC-a Vladimira Vuletić, zatim o specifičnim rizičnim faktorima i simptomima moždanog udara kod žena pročelnik Zavoda za cerebrovaskularne bolesti pri Klinici na neurologiju David Bonifačić te gospođa Loredana Miletić iz Labina koja je preživjela moždani udar:

Vladimira Vuletić o Danu crvenih haljina, pripremila Tatjana Sandalj

David Bonifačić o specifičnim rizičnim faktorima i simptomima, pripremila Tatjana Sandalj

Loredana Miletić preživjela je moždani udar, pripremila Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.