Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ženska klapa Kastav: Ca je more

28.06.2020.

12:39

Autor: HRT-Radio Rijeka

Foto:Klapa Kastav

Foto:Klapa Kastav

Foto: - / -

Ženska klapa Kastav objavila je videospot za skladbu Ca je more posvetivši ga obilježavanju 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti Ivana Matetića Ronjgovega, jednog od najvažnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća.

Ženska klapa Kastav donosi jedan od najpoznatijih napjeva nastalog na temeljima izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, našeg dragulja koji se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici. 

Ca je more je skladba umjetničkog voditelja Klape Saše Matovine. Nastala je prema narodnom motivu iz Baške kojeg je daleke 1924. godine, po kazivanju Frana Barbalića, na Sušaku zapisao Ronjgov. Inače, Kastavke su ovu pjesmu objavile na svom trećem albumu "Si naši vijaji" iz 2015. godine u izdanju Aquarius recordsa, a u izvedbi instrumentalnog uvoda sudjeluju sopci KUD-a Sveti Juraj iz Krasa – Mateo Gržetić i Edi Salkanović.

Režiju i produkciju videospota, koji je snimljen tijekom listopada prošle godine na lokacijama Baške i Kastva, potpisuje Robert Kalčić.

Svečano predstavljanje videospota bit će upriličeno 9. srpnja na koncertu Ženske i Muške klape Kastav u okviru programa ovogodišnjeg 29. kastafskega kulturnega leta. Koncert se priređuje povodom 20. obljetnice Udruge Kanat – Kastav, pod čijim okriljem obje klape djeluju, što će biti još jedan prilog očuvanju Matetićevog vrijednog skladateljskog opusa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.