Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ženska klapa Teha iz Cresa predstavlja novi nosač zvuka "Momu škoju"

09.08.2021.

13:25

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Ženska klapa Teha

Foto: Ženska klapa Teha

Foto: - / -

Ženska klapa Teha iz Cresa izdala je novi nosač zvuka "Momu škoju", čija će promocija biti večeras u ljetnom kinu Cres, s početkom u 20,30 sati. Ovim nosačem zvuka, Teha je iz bogatog škafetina otočke kulturne baštine na svijetlo dana iznijela 13 pjesama vezanih uz svoj grad i otok, za svoje stare.

Razlog nastanka nosača zvuka obilježavanje je značajne godišnjice – 25 godina djelovanja klape. Od samih početaka skupina pjevačica iz grada Cresa nastojala je svojim pjevom istaknuti posebnosti okružja iz kojeg potiče i koje svojim nastupima reprezentativno predstavlja – sukus života na škoju i glazbenih iskoraka kroz primjere tradicijske glazbe, ali i one skladane u duhu vremena i prostora u kojem djeluju.

Uz devet kompozicija skladanih u duhu glazbenog izričaja mediteranske Hrvatske, tu su i četiri obrade lokalnih napjeva. Jedan od njih (Anica se materi molila) primjer je arhaičnog, ruralnog načina glazbovanja na Cresu dok su preostale tri obrade dijelom glazbene baštine grada Cresa, ističu iz Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Poslušajte razgovor:

Ženska Klapa Teha ima novi nosač zvuka, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.