Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žičara na Učki: od plaže u Medveji do vrha Učke za osam minuta

12.02.2019.

12:40

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Glavni projekt Žičare na Učki bit će završen do ljeta, kada se očekuje i izdavanje građevinske dozvole. Dva i pol milijuna kuna vrijedan ugovor o izradi projekta, u sjedištu PGŽ potpisali su direktor Žičare Učka Milorad Stanić i predsjednik uprave Dalekovod projekta Davor Đurđević.

Sama gradnja stajat će oko 25 milijuna eura i trajati godinu dana. Vožnja panoramskom žičarom od plaže u Medveji do vrha planine Učka trajat će osam minuta, što će promijeniti liburnijski turizam i ponudu Parka prirode Učka, istaknuli su direktor Žičare Milorad Stanić i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. "Liburnijske su općine već pripremile infrastrukturu, izgradili smo veliku vodospremu, pripremili odvodnju, gradi se centar za posjetitelje na vrhu Učke. Žičara je samo još jedna kockica u nizu", rekao je opatijski gradonačelnik.

Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina istaknuo je da će se izradom glavnog projekta, koji je najznačajniji dokument prije izdavanja građevinske dozvole, steći pretpostavke za kandidiranje na EU fondove. "Nadam se da će ministarstvo promijeniti uvjete u novom programu konkurentnosti i kohezije, kako bi bilo moguće kandidirati i žičare, što do sada nije bio slučaj. Prirodna baština naše Učke zaslužuje valorizaciju, a žičara se dobro uklapa i u promotivnu i u zaštitarsku priču", rekao je župan.

Predsjednik uprave Dalekovod projekta Davor Đurđević rekao je kako su sa stotinu zaposlenih i stručnih djelatnika trenutno najjača hrvatska projektantska tvrtka za metalne konstrukcije. "Radili smo u Skandinaviji, Engleskoj, Pakistanu, Tadžikistanu, Laosu. Naši građevinari su specijalisti za ovakve posebne projekte, a ja se nadam da ću uskoro biti među prvim putnicima", rekao je Đurđević.

Od Medveje do 1350 metara nad morem stanice pod vrhom Učke, vodit će panoramska žičara u dužini 4 tisuće i 700 metara. "To će biti najdulja panoramska žičara u Europi, i stoga je projekt izuzetno tehnički zahtjevan", rekao je Milorad Stanić, direktor društva Žičara Učka. Kabina žičare moći će primiti 60 putnika, a sama žičara bit će postavljena na pet tornjeva. Između prvog i drugog raspon je čak kilometar i pol, što će za putnike značiti trominutni let na visini od oko 100 metara. "To je doživljaj sam po sebi, a pogled sa žičare značit će rebrendiranje turističke destinacije, poput posjeta Postojnskoj jami ili Plitvičkim jezerima, rekao je Stanić.

Voditelj projekta Žičara Učka Mladen Blažević očekuje da će sama izgradnja, nakon zatvaranja financijske konstrukcije, trajati oko godinu dana. "Prema parametrima iz 2014. godine, računali smo da bi gradnja okvirno stajala oko 20 milijuna eura, uz još 3 milijuna za pristupnu cestu. Uz sadašnje više cijene, to će biti oko 25 milijuna. Nadamo se podršci EU fondova, ali bismo i sami mogli osigurati potreban novac", rekao je Blažević, koji je napomenuo da je u projekt uz PGŽ i Istarsku županiju, uključeno i devet jedinica lokalne samouprave, 40 tvrtki i više od 220 fizičkih osoba. Po dobivanju građevinske dozvole, očekujemo da će interes biti i veći, rekao je Blažević.

Žičara Učka, uz Visitor centar i marinu u Medveji, uz sebe veže još 25 potprojekata - biciklistističke staze, uzletište za paraglajdere, ornitološki centar, ovčarske stanove, pješačke staze i vidikovce i mnoge druge. A pogled s Učke seže do Zadra, Lošinja, Venecije...

Poslušajte što su o projektu rekli župan Zlatko Komadina, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić te direktor Žičare Učka Milorad Stanić:

Galerija
Milorad Stanić, direktor Žičare Učka, i Davor Đurđević, predsjednik uprave Dalekovod projekt (Foto: Pixsell), Foto: -/-
Foto: Pixsell, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.