Hrvatski radio

Radio Rijeka

Žičara Učka: ishodovane lokacijske dozvole, potrebno još 1,5 milijuna kuna

13.10.2017.

15:37

Autor: Albert Petrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ideja o spajanju Učke s morem stara je gotovo koliko i opatijski turizam, ali konkretnim ostvarenjem počeli su se 2008. baviti volonteri, okupljeni u Društvu Učka. Prokuristi Društva Mladen Blažević i Željko Kuiš upoznali su predstavnike medija sa stanjem projekta Žičara Učka i daljnjim planovima.

Ishodovane su dvije lokacijske dozvole, a u tijeku je pribavljanje i građevinske te prikupljanje sredstava za projekt koji će u jednakim dijelovima financirati Ministarstvo turizma i udjelničari Društva, odnosno "vlastite snage".

Za ovu fazu projekta potrebno je prikupiti još 1,5 milijuna kuna, a članovi Društva se nadaju da će uz udjelničare, udruge i institucije, privući i ostale građane.

U tu svrhu, u utorak, 17. listopada u 18 sati, u Centru Gervais, javnosti će biti predstavljen projekt uz promotivni film sa simulacijom žičare koji su danas vidjeli novinari.

Žičara će biti duga oko 4 tisuće i 700 metara, s visinskom razlikom od tisuću i 300 metara - od Medveje do vrha Učke, a ostvarenje projekta povući će za sobom niz drugih beneficija za područje Liburnije i Županije.

Računa se s čak dvadesetak podprojekata - od downhill spusta do novog uzletišta za paraglidere, a koga bi, osim udjelničara, na tom skupu željeli vidjeti, u ime Društva Opatija, govori član stručnog tima, Željko Kuiš – poslušajte:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.