Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:17 / 03.02.2016.

Autor: Neva Funčić

Zike još nema u Hrvatskoj, ali imamo tigraste komarce koji ga šire

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj nema oboljelih od virusa zika, no prvi su slučajevi u Europi već zabilježeni. Virus se brzo proširio Južnom Amerikom, a širi se i drugim američkim kontinentom. Stručnjaci upozoravaju - lijeka ni cjepiva zasad nema.

Zika virus poznat je od 1947.
Zika u svijetu nije nov virus. Njegova prva pojava zabilježena je još 1947. godine u šumi Zika u Ugandi. Virus je pronađen na majmunu, s kojeg je na čovjeka prenesen ubodom komarca. Potom je zabilježen na Pacifičkim otocima, a poslijednjih mjeseci proširio se u Južnoj Americi.

Je li zika nova SIDA? U Sjedinjenim Američkim Državama otkriven je prvi slučaj prijenosa toga virusa s čovjeka na čovjeka, i to u Dallasu. Stručnjaci smatraju da je prenesen spolnim odnosom, a ne ugrizom komarca, ali to još nije dokazano.

Virus zika povezan je s teškim prirođenim deformacijama kod tisuća novorođenčadi u Brazilu. Brzo se širi po oba američka kontinenta, a Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ga je globalnom zdravstvenom prijetnjom izražavajući zabrinutost da će pogoditi Afriku i Aziju. Pretpostavlja se da se virus zika širi ugrizom tigrastog komarca, pa bi prijenos spolnim putem bio dodatan razlog za zabrinutost.

Tigrastih komaraca ima i kod nas, pa građane treba upozoriti na potrebu isušivanja njihovih staništa, kaže doktorica Danijela Lakošeljac, epidemiologinja primorsko-goranskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. "Ustajalu vodu u vazama, na balkonima i posudama u vrtovima treba izlijevati", poručuje Lakošeljac.

Inkubacija virusa traje od tri do 12 dana nakon uboda, a čak 60 do 80 posto zaraženih ne osjeti nikakve posebne simptome. Oni koji se razbole, imaju glavobolje, bolove u kostima, ponekad povišenu temperaturu, osip ili konjuktivitis, objašnjava doktorica Lakošeljac. Najteže su posljedice kod trudnica - pobačaji i prijevremeni porodi, a broj novorođenčadi sa nenormalno malim glavama, mikrocefalijom, u Brazilu se do sada popeo na 4800.

Trudnicama se preporučuje izbjegavanje putovanja u rizične krajeve. Cjepivo protiv zika virusa još nije pronađeno, ali epidemiologinja Danijela Lakošeljac građane upozorava da još nije kasno cijepiti se protiv virusa gripe. "U Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je tek 60 slučajeva. Očekujemo da gripa tek dolazi u idućim tjednima", rekla je Lakošeljac gostujući u emisiji Tris. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.