Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zima dolazi: cestari i vozači pripravni za goranski snijeg i led

07.11.2017.

14:52

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz osjetan pad temperature zraka te kišu i susnježicu, predjele Gorskoga kotara oko 1000 metara nad morem sinoć i jutros mjestimice je zabijelio snijeg. Na autocesti Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice promet je u prvome dijelu dana otežavala i bura.

Djelatnici Tehničke jedinice Autoceste u Delnicama ističu da je današnje situacija tek blaži nagovještaj zime, no pridodaju kako je došlo vrijeme kada se cestari i vozači moraju pripremiti za snježni dio godine. Ovih je dana u Gorskome kotaru sve više posla za vulkanizere, a u Tehničkoj jedinici Autoceste Rijeka – Zagreb u Delnicama pripreme za zimu obavljene su mnogo ranije, kaže njezin voditelj Valentin Crljenko

"U Gorskom kotaru prvi stupanj pripravnosti svake godine uvodimo već 15. listopada i mi smo od tog datuma potpuno spremni za zimsku službu", kaže Crljenko. "Ove je jeseni u nekoliko navrata bilo manjih snježnih oborina na najvišim kotama autoceste, oko čvorišta Ravna Gora i Vrata, pa smo već imali i preventivnog posipavanja kolnika. Doduše, zasad još nismo morali intervenirati radi čišćenja snijega ralicama, no i to očekujemo vrlo brzo", navodi Valentin Crljenko.  

Naime, pridodaje Crljenko, studeni je mjesec kada realno treba očekivati da bi snijeg mogao zabijeliti veći dio Gorskoga kotara i aktivirati svu raspoloživu mehanizaciju zimske službe. "Naš vozni park ima deset vozila za dionicu autoceste, dugu 35 kilometara, koju pokriva Tehnička jedinica Delnice. U skladištima pak za posipavanje kolnika imamo pripremljeno oko 1500 tona soli i više od 10 tona tekućine kalcijevog klorida", rekao je Crljenko.    

Međutim, učinkovitost zimske službe ne ovisi samo o mehanizaciji i dovoljnim količinama posipala zimske službe, već i o odgovornosti sudionika  u prometu, od kojih se očekuje da će prvi obilniji snijeg dočekati s odgovarajućom opremom na svojim vozilima. Javlja Nenad Lučić:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.