Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zima je pred vratima, od 15. studenog obavezna je zimska oprema

12.11.2017.

11:48

Autor: HRT, Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i početak zime. Bez obzira na to jesu li ceste suhe, zimsku opremu na većini važnijih prometnica u kontinentalnoj Hrvatskoj morate imati od srijede, 15. studenog do 15. travnja 2018. godine.

Ako policija ustanovi da su na vašem automobilu ljetne gume, može vas isključiti iz prometa i kazniti sa 700 kuna!

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. 

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Prognoze pouzdano najavljuju da će sutrašnji dan u Gorskom kotaru biti prvi dan ove sezone s više snježnih oborina. Otprilike tako je bilo i lani kada je prvi snijeg pao ranije, 11. studenoga. Dakle, ulazimo polako u razdoblje kada ne treba previše razmišljati o tome je li došlo vrijeme za postavljanje zimskih guma. 

Zimska je služba uz autocestu Rijeka - Zagreb u stanju pripravnosti već od sredine listopada.

O zimskoj opremi, snijegu u Gorskom kotaru i o zimskim radostima razgovarali su Josip Krmpotić i Nenad Lučić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.