Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:04 / 26.02.2018.

Autor: Nenad Lučić, Tatjana Sandalj

Zima: minusi, jaka bura, snijeg, zaposleni vatrogasci, zatvorene škole

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Delnicama je snijeg jutros dosegao 162 centimetra, u Rijeci je u osam sati izmjereno -8°C. Tijekom protekla 24 sata vatrogasci su imali dosta posla na gašenju dimnjaka i krovišta, a bez električne energije su jutros bili dijelovi otoka Cresa, Platak i Hotelska ulica u Crikvenici.

Vatrogasci Primorsko-goranske županije gasili su nekoliko požara dimnjaka i imali nekoliko tehničkih intervencija. Sinoć je na Putu Bože Felkera, na Trsatu, od požara dimnjaka oštećen i dio krovišta. Požar je ugašen u 20:30 sati, u gašenju je sudjelovalo pet pripadnika JVP Rijeka sa jednim vozilom, a jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen.

Također u Rijeci, u Ulici Kapitanovo 15 riječkih vatrogasaca s pet vozila i četiri člana DVD Drenova s jednim vozilom gasili su požar do 22:30 sati. 

Požar koji je iz obiteljske kuće u Loparu na Rabu dojavljen u 21:48, lokaliziran je u 23 sata. Zahvaćeno je bilo i krovište i potkrovlje kuće, pa je materijalna šteta znatna. U gašenju je sudjelovalo osam članova DVD Rab s tri vozila i 29 članova DVD Lopar s četiri vozila.

Ni danas ne rade osnovna, glazbena i srednja škola u Delnicama te osnovne škole u Fužinama, Ravnoj Gori, Mrkoplju i područna škola u Crnom Lugu. 

U Gorskom kotaru ni današnji dan ne protječe bez snježnih oborina, a visina snijega je u Delnicama jutros dosegnula 162 centimetara. Prometnu situaciju i svakodnevni život dodatno otežavaju jak vjetar te iznimno niske temperature. Na mjernim stanicama Gorskog kotara u Delnicama, Crnom Lugu te na Pargu kod Čabra temperaturne se vrijednosti kreću između 13 i 15 stupnjeva celzijevih ispod ništice.

Jutros su udari bure na dionici autoceste Rijeka – Zagreb između Kikovice i Delnica dosezali brzinu od 110 kilometara na sat i ona je otvorena samo za osobna vozila. Kroz Gorski kotar se već danima ne odvija teretni promet kamionima s prikolicom i tegljačima. 

Aktualnu situaciju u prometu provjerite na stranici Hrvatskog autokluba.

Goranske teškoće zbog zime sve su veće. U Općini Fužine cestovna je komunikacija bila vrlo otežana čak i prema većim naseljima općinskog područja Vratima i Liču. Načelnik  Općine David Bregovac istaknuo je da da dijelu ceste od Fužina prema Vratima prijeti lavina, a zbog zapuha zatvorena je cesta na području Liča prema Lukovu.

Poslušajte i kako o životu pod snijegom govore Delničani:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.