Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zima prijeti; cestari spremni za čišćenje i posipavanje, vozači na oprezu

23.01.2019.

13:42

Autor: Josip Krmpotić

Sol za posipanje cesta u skladištu na Pećinama (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Sol za posipanje cesta u skladištu na Pećinama (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Zima je ovoga tjedna i u primorskom dijelu županije pokazala zube i podsjetila nas da do 15. travnja, putujemo li cestama koje prolaze kroz zimom bogatiji dio Lijepe naše, obavezno moramo imati zimsku opremu.

Potvrđuju nam to i ljudi na Kukuljanovu - tvrtka Ceste Rijeka slaže planove održavanja i čišćenja 1438 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta u zimskom dijelu godine. Ovih dana sve čime raspolažu spremno je za akciju, kaže Goran Spoja, član uprave tvrtke. "Šezdesetak vozila je spremno za posipavanje i čišćenje snijega za područje cijele županije, državnih, županijskih i lokalnih cesta, ali i za neke lokalne samouprave - Grad Rijeku, Općinu Viškovo, Kastav, Novi Vinodolski - za koje također obavljamo djelatnost čišćenja snijega", kaže Spoja.

Na području Grada Rijeke ukupno je 383 kilometara cesta, od toga je 38 kilometara državnih. Soli i sipine ima dovoljno - osim u zimskim bazama za utovar materijala za posipavanje, i na dva dodatna lokaliteta, a to su Mihačeva Draga i kamionsko parkiralište na Srdočima. Za dobru sliku i čiste ceste izdvojeno je iz gradskog proračuna tri milijuna i 800 tisuća kuna.

Bez obzira na novce, spremnu mehanizaciju i obučene ljude, Goran Spoja vozačima napominje: "Vožnju treba prilagoditi uvjetima na cestama, ne uključivati se u promet bez zimske opreme, držati odstojanje od drugih vozila veće nego inače i pojačati oprez." 

Cestari nas čekaju i o nama brinu od Kukuljanova preko Gornjega Jelenja, Delnica, Čabra i Stubice na goranskom području, ali su i u Šapjanama, Brezi te po potrebi u Klenovici, zatim na Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Sve što treba jest da i vozači odrade svoje, i tako do sredine travnja, a možda - uz mrvicu sreće - i nešto kraće. Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.