Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zima zube ima, Gorani kažu: ništa posebno!

05.01.2017.

12:17

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nadamo se da vas vremenske prognoze i najave olujnih i orkanskih udara bure nisu preplašile te da ćete poslušati barem dio savjeta. Zima pokazuje svoje zube, ali nije ovih najavljenih -15 ništa posebno za žitelje Gorskoga kotara.

Na području Općine Ravna Gora, na nešto manje od tisuću metara nad morem, živi obitelj dugogodišnjega motritelja temperatura Mihaela Štimca. Miško je ušao u 85. godinu života i sa svojom suprugom proživio je mnoge ružne zime. Današjih 13 ispod nule i jučerašnjih 16 za njega nisu neka posebna neprilika.

Kako se postaviti u takvim situacijama i na što posebno paziti u sljedečim danima, kada meteorolozi najavljuju veliku hladnoću? Što manje izlaziti, dobro ložiti i čuvati se od bolesti, savjetuje Mihael Štimac. Drva, kaže ima, to je važno. "Sada kad je bilo minus 16 morali smo cijelu noć skoro ložiti jer imamo samo jednu vatru, nemamo centralno grijanje".

S vodom je najveći problem, treba izolirati i grijati cijevi da se ne smrznu. Jedne godine se, kaže, točno na Božić voda smrznula. Poslušajte što o zimi na ravnogorskom području kaže Mihael Štimac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.