Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zimska služba spremna za intervencije u zimskome razdoblju

29.10.2017.

12:38

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zima dolazi i kraj listopada je uobičajeno vrijeme kada u Gorskom kotaru treba privesti kraju pripreme zimske službe. S tim je ciljem u zimskim bazama poduzeća Ceste Rijeka, izvršena tradicionalna smotra vozila, opreme i stacionarnih objekata u kojima uskoro započinje i razdoblje stalnih dežurstava.

Lani je prvi obilniji snijeg zabijelio veći dio Gorskog kotara već u prvoj polovici studenoga, pa se skladišta zimskih baza poduzeća Ceste Rijeka već pomalo popunjavaju zalihama soli i ostalih posipala za kolnike, potvrđuje član Uprave tvrtke Goran Spoja. "Naši su naručitelji izradili konačni izvedbeni plan zimske službe, prema kojemu je na području Primorsko-goranske županije za održavanje javnih cesta predviđeno nabaviti 7,5 tisuća tona soli. Što se tiče ostalih posipala, odnosno pijeska, njega dovozimo kada uočimo nedostatak u skladištima."

Nakon Gorskoga kotara, stalna će dežurstva, najavljuje Spoja, sredinom studenog biti uvedena i u ostalim zimskim bazama Primorsko-goranske županije, a mehanizacija i ljudstvo poduzeća Ceste Rijeka te kooperanata potpuno spremni za intervenciju na cijelom županijskom području. "Imamo 65 vozila opremljenih plugovima i posipačima, te više od 20 utovarivača, spremnih za skladišni utovar, a po potrebi i intervenciju na cestama u slučaju većih količina snijega. U operativi imamo i 160 ljudi, raspoređenih po dežurstvima unutar baza. Sve spomenute brojke predstavljaju prosjek koji se tijekom posljednjih nekoliko godina pokazao dovoljnim za intervencije u zimskom razdoblju."

No operativnost zimske službe, zaključuje Spoja, u velikoj mjeri ovisi i o vozačima od kojih se, posebno u planinskim područjima, od sredine studenog očekuje da imaju odgovarajuću zimsku opremu. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.