Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zimska turistička sezona u Gorskom kotaru u uzlaznoj putanji

09.03.2023.

13:30

Autor: Nenad Lučić

Goranska turistička zima

Goranska turistička zima

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

U Gorskom kotaru se, uz kišu i jako jugo, snijeg pomalo otapa, a sve više vremenskih nagovještaja proljeća razlog su da se u goranskom turizmu pomalo zbrajaju rezultati protekle zimske sezone. 

Ona je, nakon turistički rekordne 2022. godine, Goranima ponudila dodatne razloge za zadovoljstvo.  


U prva dva mjeseca 2023. goranski zimski turizam je smještajnim pokazateljima spomenuto razdoblje 2021. nadmašio za 10, a ono iz 2022. godine za čak 20 posto! 


Takav rastući trend potvrđuje da Gorani, osim snijega, gostima zimi pružaju sve kvalitetnije sadržaje. Gorski kotar je postao privlačna destinacija za ulaganje u kvalitetan smještaj , a polako i sigurno se širi i mreža malih te dobro opremljenih sanjkališta. 


Goranski smještajni rezultati, ostvareni tijekom ovogodišnjeg siječnja i veljače, još su vrjedniji, ima li se u vidu podatak da je ove zime, zbog rekonstrukcije, jedan od tri postojeća hotela na području destinacije bio zatvoren. 


Sve su to, ističe direktor Turističke zajednice Gorskog kotara Petar Hrg, dobre smjernice za buduća ulaganja u dodatno jačanje ponude, pri čemu posebno ističe potrebu opremanja postojećih skijališta i sanjkališta sustavima za umjetno zasnježenje. 


Upravo će, u tom smislu, razdoblje nakon uspješne zimske sezone, po mnogo čemu biti prijelomno. Naime, većina goranskih gradova i općina ove će godine s nestrpljenjem iščekivati ishod natječaja, vezanih uz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, jer je velik dio kandidiranih te financijski zahtjevnih projekta usmjeren upravo na jačanje sportsko-turističke infrastrukture. 


Turistički dobar početak godine za Gorane je vrlo velik poticaj za pripremu glavne turističke sezone, a jedan bi segment posebno mogao utjecati na porast smještajnih rezultata. 


Naime, iako je prošla godina za turizam Gorskog kotara bila rekordna, na ukupni rezultat u najvećoj su mjeri utjecali dolasci domaćih gostiju, dok u godišnjem broju inozemnih posjeta, još uvijek nisu dosegnuti pokazatelji iz 2019. godine, odnosno razdoblja prije pandemije virusa COVID 19. 


Bude, li dakle, tijekom ljeta stranih gostiju bar približno onoliko, koliko ih je bilo uoči pandemijskog razdoblja, Gorani će se krajem ove godine s razlogom moći nadati novim turističkim rekordima.  

Goranska turistička zima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.