Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zimske službe spremne su za snježnu sezonu

21.10.2016.

14:31

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zimske službe operativnih centara u Kukuljanovu i Delnicama poduzeća "Ceste - Rijeka" spremno iščekuju snježnu sezonu. Na području Primorsko-goranske županije predviđeno je pet stalnih baza te tri privremene, na otocima.

Uz kišovito vrijeme jutrošnje su temperature u Gorskome kotaru bile tek četiri stupnja Celzijeva iznad nule, a to je jedan od pokazatelja kako krajem listopada na tome području treba privoditi kraju pripreme za nadolazeću zimu. Za održavanje prometnica u snježnim uvjetima spremni su i operativni centri poduzeća Ceste - Rijeka u Kukuljanovu i Delnicama, gdje je danas održana tradicionalna smotra zimske službe.

Osim pet stalnih, Ceste - Rijeka spremne su u Primorsko-goranskoj županiji u slučaju snijega aktivirati i tri privremene zimske baze na otocima, kaže član uprave poduzeća Goran Spoja. "Mi u zimskom razdoblju održavamo oko 2000 kilometara cesta. Zajedno s kapacitetima kooperanata imamo 65 vozila s ralicama i posipačima, desetak utovarivača i oko 160 ljudi koji su spremni za nadolazeće aktivnosti tijekom zime", govori Spoja.

Stacionari su uređeni, a dodatno se radi na uređivanju smještajnih uvjeta za ljude. Skladišta se popunjavaju potrebnim količinama soli i drugih posipala za kolnike. Priprema se, kaže Spoja, oko 7,5 tisuća tona soli, a drobljeni pijesak će se dopremati prema potrebi od dobavljača s kojima su sklopljeni ugovori.

Učinkovitost zimske službe u snježnim uvjetima uvelike ovisi i o savjesnosti vozača - hoće li prvi snijeg dočekati s odgovarajuće opremljenim vozilima. Zima nije daleko, pa već sada treba početi razmišljati o nabavi zimskih guma te posjetu vulkanizeru. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.