Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:02 / 23.09.2015.

Autor: Larissa Smokvina

Živi zid: Istraživanje nafte trajna opasnost za Jadran i turizam

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Aktivisti riječkoga Živog zida prosvjedovali su protiv bušenja Jadrana i najavljene suglasnosti Vlade RH za devet ugovora istraživanja i iskorištavanja nafte i plina u Jadranu i na kopnu. Tvrde da će Vlada na sjednici sutra objaviti i nove tendere za 13 polja na Jadranu te za 6 polja u Međimurju.

Kako ističu iz riječkoga Živog zida, Vlada nema mandat za donošenje odluka koje će trajno promijeniti način života na Jadranu i proizvesti trajnu opasnost od onečišćenja mora. Također tvrde da je ovo prijelomni trenutak u kojem biramo hoćemo li biti turistička ili zemlja nafte, budući da je to nespojivo.

Gubici u turizmu bit će veći od eventualnih prihoda od nafte, upozorio je član Glavnog odbora Živog zida Dušan Cvetanović. Naglašava da je izjava kako će Hrvatska biti nova Norveška čista laž jer u Norveškoj naftu crpe državne tvrtke i sav profit ostaje u zemlji, dok će u Hrvatskoj to činiti strane tvrtke koje će profit odnositi izvan zemlje.

Živi zid zalaže se za obnovljive izvore energije. Navode da u svijetu ne postoji nijedan primjer u kojem je eksploatacija nafte i plina donijela prosperitet zemljama koje svoje gospodarstvo temelje na turizmu, marikulturi i poljoprivredi. Vladu su prozvali i zbog neraspisivanja referenduma kojim bi se građanima omogućilo da sami odluče o budućnosti Jadrana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.