Hrvatski radio

Radio Rijeka

Živi zid u obrani obitelji koje ovrhom ostaju bez doma

10.09.2015.

13:18

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako je moguće da se gradski stanovi daju na korištenje pojedincima kojima služe kao dodatni izvor zarade? Pitanje je postavljeno na konferenciji za novinare Živog zida u Rijeci, gdje su stali u obranu dviju obitelji kojima prijeti gubitak doma.

Četrdesetak aktivista jučer je uhićeno, a nekoliko ih je zbog ozljeda zatražilo liječničku pomoć, kako tvrdi Živi zid, nakon deložacije Gordane Lovrenović koja je u bespravnom podnajmu koristila gradski stan na Gornjoj Vežici, rekao je Antonio Dražević te upozorio da je Grad Rijeka stan dodijelio Branku Žgaljardiću, koji ga već šest godina iznajmljuje.

Drugi stan, samohrane majke dvoje maloljetne djece Kristine Kovačević, zbog duga za kredit u "švicarcima" idući tjedan ide na sudsku dražbu.

U trenutku kad Vlada nastoji riješiti problem 10.500 nenaplativih stambenih kredita u švicarskim francima, ovrhe i deložacije treba odgoditi, rekao je član predsjedništva Živog zida Dušan Cvetanović.

Kao rješenje predlažu promjenu ovršnih zakona i ukidanje valutne klauzule na kredite. Poručili su da će, dok se ne uvede moratorij na ovrhe, Živi zid stati na stranu dužnika. S konferencije za novinare javlja Neva Funčić, a donosimo i priču samohrane majke Kristinom Kovačević, kojoj prijeti ovrha zbog duga za kredit u švicarskim francima:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.