Hrvatski radio

Radio Rijeka

Živi zid: Većim porezom u turizmu Vlada udara po džepu građana!

29.01.2019.

14:52

Autor: Neva Funčić

Živozidaši pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Živozidaši pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Liburnijski načelnici su se dogovorili za povećanje paušalnog poreza po turističkom krevetu, a svi drugi su se poveli za njima, upozorio je Živi zid koji poziva vijećnike da glasaju za smanjenje nameta, o kojem općinska i gradska vijeća odlučuju do kraja ovog mjeseca.

Ističu kako je turistički prihod Hrvatske u prošloj godini porastao na 12 milijardi eura. Male iznajmljivače ne treba dodatno opterećivati, poručili su na konferenciji za novinare Živog zida u Rijeci Antonijo Dražović i Dino Bešić.

"Više od 18 posto BDP-a Hrvatske dolazi iz turizma: 2015. prihod je bio 7,9 milijardi eura, 2016. 8,6 milijardi eura, 2017. 11 milijardi, a u prošloj godini čak 12 milijardi eura. Trend je rasta prihoda, a Vlada želi postići više povećanjem nameta domaćim ljudima. Apsurd je da u domeni koja je zdrava i iz koje najviše punimo državni proračun, Vlada povećava svoj dio kolača na uštrb truda građana", rekao je Dražović.

"Ne treba udarati po džepu građana, nego riješiti problem deficita radne snage i smještajnih kapaciteta u jeku sezone", poručio je Bešić.

Prema novom Zakonu o porezu na dohodak, paušalni porez za više od 100 tisuća malih iznajmljivača u Hrvatskoj od 1. siječnja 2019. može biti od 150 kuna do 1500 kuna, a jedinice lokalne samouprave moraju do 31. siječnja donijeti odluku koliki će paušal biti u njihovim općinama i gradovima.

Članovi Živog zida upozorili su u Rijeci da su za srijedu i četvrtak, posljednje dane siječnja, sazvane brojne sjednice općinskih vijeća na dnevnom redu kojih je i prijedlog povećanja paušalnog poreza za male iznajmljivače. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.