Hrvatski radio

Radio Rijeka

Živo u Gorskom kotaru: završilo orijentacijsko trčanje, okupljaju se zvončari

01.08.2015.

14:33

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Neke su goranske manifestacije ovoga vikenda zbog kiše i zahlađenja proteklih dana odgođene, ali drugima je osvježenje dobro došlo. Jutros je u Golubinjaku završilo međunarodno natjecanje u orijentacijskom trčanju, a u Crnom Lugu okupljaju se zvončari.

Iako je u Gorskom kotaru, uz kišovito vrijeme, zaredalo nekoliko svježih dana, neke su manifestacije na otvorenom i danas privukle velik broj sudionika. Među njima posebno treba izdvojiti dva događaja: prijepodne završen zadnji dan 19. međunarodnog natjecanja u orijentacijskom trčanju Croatia open, te poslijepodnevnu povorku zvončara u Crnom Lugu.

Natjecanje u orijentacijskom trčanju održano u izletištu Golubinjak već godinama povezuje kontinentalnu i priobalnu ponudu Primorsko-goranske županije. I ove godine osmodnevna utrka potvrdila je status sportsko-turističke poveznice gorja i mora - uz šume Gorskoga kotara, održavala se i na otoku Krku. Okupila je 573 natjecatelja iz 32 države, navodi organizator Ivica Urbanc i dodaje da je to idealan aktivni godišnji odmor, posebno za Skandinavce.

Jedna kulturna manifestacija tek želi postati zajednički goransko-primorski turistički sadržaj: to je prva povorka zvončara u Crnome Lugu. Začetnik ideje ljetnih maškara u Gorskom kotaru je Petar Hrg, objašnjava da je želja bila predstaviti masku udruge Crnoluških Pesnika okupljanjem starih maski, zvončara, čiji su rasporedi zimi popunjeni. Goransko ljeto pod maskama podržali su Munski i Kukuljanski zvončari, Grobnički dondolaši te Sovinjski pusti. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.