Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Život je jači od smrti, a ljubav od mržnje!" - Sretan Uskrs!

21.04.2019.

09:25

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Svečano misno slavlje u riječkoj katedrali sv. Vida u 11 sati predvodi riječki nadbiskup i metropolit dr. Ivan Devčić. U uskrsnoj poruci, što ju je uputio vjernicima uoči današnjeg blagdana, među ostalim stoji i to da je život jači od smti, a ljubav od mržnje.

Praštanje je jače od osvete, a bratstvo od ideoloških, rasnih i drugih podjela, naglasio je Ivan DevčićRekao je i to da je čovjeku u svakodnevnom životu teško pojmiti Kristovu bezgraničnu ljubav koja se ne zaustavlja pred smrću, jer je običan čovjek često u raskoraku - ali Uskrs je prilika da se s Kristom uhvati korak.

Dio nadbiskupove poruke poslušajte u audiosnimci ispod teksta, dok cijelu uskrsnu poruku možete čuti ovdje.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva - Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Prethodi mu Veliki tjedan, u kojem se na Veliki četvrtak prisjeća Isusove posljednje večere, Veliki petak spomendan je Isusove muke i smrti, a Velika subota dan je Kristova otpočinka u grobu i dan kad uvečer počinje vazmeno bdijenje.

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, kruh i razne slastice. Hranu vjernici prije blagovanja odnose na uskrsnu misu, gdje je svećenik blagoslivlja prije uskrsnog objeda i slavlja.

Tradicijska uskrsna jela su pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu, s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr. Djeca se za Uskrs igraju tradicijskim igrama u koje su uključene pisanice, poput tuckanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i sl.

Blagdan Uskrsa ne slavi se svake godine u isto vrijeme, već u prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog Mjeseca. Budući da prvi proljetni uštap može biti između 22. ožujka i 25. travnja, Uskrs može biti samo unutar toga vremena.

Isječak iz uskrne poruke dr. Ivana Devčića, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.